Axel Hoffman, nu werkzaam als project engineer, geeft een kijkje in zijn technische loopbaan. Waar hij ooit ‘vroeger’ het idee had om kapper te worden, heeft hij toch een hele andere richting gekozen. Vanaf jonge leeftijd was hij namelijk al bezig met techniek.
‘Het moment dat ik op de middelbare school zat en ook echt met de techniek in aanraking kwam, merkte ik dat ik hier veel energie van kreeg‘
Na de middelbare school viel zijn oog op de opleiding voor vliegtuigonderhoudsmonteur, om als luchtvaarttechnicus verder te gaan. Tijdens en na zijn studie werkte hij voor defensie. Maar dit bleek toch niet helemaal de juiste keus. Hij koos ervoor om zich verder te ontwikkelen en startte met de MBO+ opleiding werktuigbouwkunde. Daarnaast kon hij werken bij een klein bedrijf en dit bood hem zijn eerste ‘echte’ technische baan in de technische dienst.
‘Ik heb altijd al affiniteit gehad met de techniek, maar door de opleidingen en werkervaring is mijn interesse in de techniek steeds specifieker geworden’
Na het afronden van de opleiding werktuigbouwkunde ben ik als constructeur (tekenaar) begonnen en hielp ik bij het ontwerpen van machines en het bedenken van nieuwe systemen voor machines, vertelt Axel. Na genoeg ervaring te hebben opgedaan kon hij starten als project engineer en wordt hij ‘letterlijk’ de spil binnen het project. Axel geeft aan dat juist de afwisseling en diversiteit hem enorm aanspreken.
‘Ik heb een hele afwisselende functie. Ik heb te maken met engineering, inkoop maar ook in de uitvoering komt er veel bij kijken’
Voor deze functie heb je toch wel enige ervaring nodig binnen de techniek. Axel geeft aan dat het makkelijker is om een functie als project engineer op te pakken op het moment dat je al enige ervaring hebt en niet direct vanuit je studie in deze functie start. Vanuit mijn huidige rol zou het een logische stap kunnen zijn om bijvoorbeeld richting een functie als project manager te gaan. Maar voor Axel is het voornamelijk belangrijk om dicht bij de techniek te blijven. Juist die betrokkenheid met de techniek geeft hem plezier in het werk.
‘Je moet doen waar je blij van wordt en energie krijgen van het werk wat je doet’
‘’Als project engineer moet je snel kunnen schakelen, want er komt soms stress en hectiek bij kijken’’, zegt Axel. Een dag is nooit hetzelfde, behalve dat de dag altijd standaard begint met een kop koffie en het maken van een planning. Zo kun je het ene moment bezig zijn met het opzetten van een nieuw project, maar speel je vervolgens ook in op de vragen die op dat moment op locatie afspelen.
Daarom is het ook belangrijk om up-to-date én betrokken te blijven bij alle technologische ontwikkelingen. Axel geeft aan dat hij de meeste informatie verzamelt door nauw in contact te blijven met leveranciers. Maar uiteraard ook het internet, die soms snel een antwoord biedt voor bijvoorbeeld engineering problemen. Daarnaast biedt een social media platform als LinkedIn ook de nodige mogelijkheden tot het delen en vinden van kennis en informatie.
‘Samen hebben we goed gekeken naar welk bedrijf het beste bij mij paste en hier hebben we de tijd voor genomen’
Met veel enthousiasme praat Axel over de techniek, zijn carrière stappen en zijn huidige baan. Het is bijzonder en leuk om te horen hoe iemand betrokken kan zijn bij de techniek en het werk dat hij doet. Axel heeft echt de voorwaarde om in zijn functie dicht bij de techniek te blijven. Als ik te ver weg zou gaan staan van de techniek, dan haal ik echt veel minder energie uit mijn werk, zegt Axel. Hij is blij met de hulp die hij van Anouk (T-Pion) kreeg in zijn loopbaan. Axel geeft aan dat er direct een klik was en warm en open werd ontvangen. Er werd naar mij geluisterd en dat gaf vertrouwen, zegt Axel.
Vind hier meer informatie over werken in de werktuigbouw.