De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Wijzigingsdatum 24 april 2025

Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.

Goed kunnen samenwerken, dit moet je vooral kunnen als je werkt in een ploegendienst als bijvoorbeeld cleanroom operator. Je werkt met je team aan producten die helemaal moeten kloppen, dan is samenwerking van het grootste belang. Iedereen moet op de hoogte zijn van wat er gaande is en hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Operators moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat producten en processen voldoen aan strenge regels.

Communicatief sterk zijn is één van de meest voorkomende eisen. Hier is vooral sprake van in functies die veel contact vereisen met verschillende groepen. Neem de functie werkvoorbereider, als werkvoorbereider moet je monteurs informeren over hun taken, klanten op de hoogte houden van de voortgang en leveranciers benaderen voor benodigdheden. Daarnaast moet je nauwkeurig documentatie bijhouden, zoals technische specificaties, tekeningen, planningen en rapporten. Communicatie goed beheersen is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen over de juiste informatie beschikt. Het is ook logisch dat je kunt luisteren naar anderen en hun standpunten kunt begrijpen, om zo misverstanden te voorkomen.

In functies waarin je het visitekaartje van het bedrijf bent, zoals bij monteurs of dakdekkers, is klantvriendelijkheid een goede soft skill om te hebben. Als monteur bezoek je bedrijven of instellingen die jouw kennis nodig hebben. Een professionele en vriendelijke benadering kan het verschil maken in de servicebeleving van de klant. Klanten moeten vertrouwen hebben in de monteurs die zij inschakelen om hun systemen te onderhouden of te repareren. Een vriendelijke houding en professionele benadering helpen bij het opbouwen van dit vertrouwen, waardoor klanten zich comfortabel voelen tijdens de werkzaamheden. Bovendien draagt een klantgerichte houding bij aan positieve mond-tot-mondreclame en herhalingsopdrachten.

Analytisch denken is vooral nodig als engineer, in het specifiek bij het ontwerpen en uitvoeren van moeilijke berekeningen. Deze vaardigheid helpt bij gegevens verzamelen, patronen herkennen en de onderliggende elementen begrijpen. Analytisch denken is ook goed voor het omzetten van ideeën in concrete producten door een stapsgewijze aanpak van problemen. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kunnen denken, en alternatieve oplossingen te ontwikkelen om tot de beste uitkomst te komen. Maar ook voor functies zoals monteur, komt deze vaardigheid vaak terug.

Voor monteurs, met name in de elektrotechniek, is een sterk probleemoplossend vermogen belangrijk. Elektriciteit kan gevaarlijk zijn, en het is voornaam om problemen snel en zo goed mogelijk op te lossen. Of het nu gaat om het vervangen van beschadigde onderdelen of het herstellen van bedrading, er moet een oplossing voor komen. Denken in oplossingen helpt ook bij het maken van duurzame en veilige oplossingen voor verschillende cases. Dit betekent ook dat je in staat moet zijn om onder druk te werken, en snel beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. 

Het komt regelmatig voor dat bedrijven vragen om een beheersing van meerdere van deze vaardigheden. Het is dus altijd slim om niet alleen te kijken naar hoe jouw hard skills je werk beïnvloeden, maar ook hoe je met jouw soft skills het meest uit je functie kan halen. 

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer