De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Wijzigingsdatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool

Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.

Goed kunnen samenwerken, dit moet je vooral kunnen als je werkt in een ploegendienst als bijvoorbeeld cleanroom operator. Je werkt met je team aan producten die helemaal moeten kloppen, dan is samenwerking van het grootste belang. Iedereen moet op de hoogte zijn van wat er gaande is en hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Operators moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat producten en processen voldoen aan strenge regels.

Communicatief sterk zijn is één van de meest voorkomende eisen. Hier is vooral sprake van in functies die veel contact vereisen met verschillende groepen. Neem de functie werkvoorbereider, als werkvoorbereider moet je monteurs informeren over hun taken, klanten op de hoogte houden van de voortgang en leveranciers benaderen voor benodigdheden. Daarnaast moet je nauwkeurig documentatie bijhouden, zoals technische specificaties, tekeningen, planningen en rapporten. Communicatie goed beheersen is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen over de juiste informatie beschikt. Het is ook logisch dat je kunt luisteren naar anderen en hun standpunten kunt begrijpen, om zo misverstanden te voorkomen.

In functies waarin je het visitekaartje van het bedrijf bent, zoals bij monteurs of dakdekkers, is klantvriendelijkheid een goede soft skill om te hebben. Als monteur bezoek je bedrijven of instellingen die jouw kennis nodig hebben. Een professionele en vriendelijke benadering kan het verschil maken in de servicebeleving van de klant. Klanten moeten vertrouwen hebben in de monteurs die zij inschakelen om hun systemen te onderhouden of te repareren. Een vriendelijke houding en professionele benadering helpen bij het opbouwen van dit vertrouwen, waardoor klanten zich comfortabel voelen tijdens de werkzaamheden. Bovendien draagt een klantgerichte houding bij aan positieve mond-tot-mondreclame en herhalingsopdrachten.

Analytisch denken is vooral nodig als engineer, in het specifiek bij het ontwerpen en uitvoeren van moeilijke berekeningen. Deze vaardigheid helpt bij gegevens verzamelen, patronen herkennen en de onderliggende elementen begrijpen. Analytisch denken is ook goed voor het omzetten van ideeën in concrete producten door een stapsgewijze aanpak van problemen. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kunnen denken, en alternatieve oplossingen te ontwikkelen om tot de beste uitkomst te komen. Maar ook voor functies zoals monteur, komt deze vaardigheid vaak terug.

Voor monteurs, met name in de elektrotechniek, is een sterk probleemoplossend vermogen belangrijk. Elektriciteit kan gevaarlijk zijn, en het is voornaam om problemen snel en zo goed mogelijk op te lossen. Of het nu gaat om het vervangen van beschadigde onderdelen of het herstellen van bedrading, er moet een oplossing voor komen. Denken in oplossingen helpt ook bij het maken van duurzame en veilige oplossingen voor verschillende cases. Dit betekent ook dat je in staat moet zijn om onder druk te werken, en snel beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. 

Het komt regelmatig voor dat bedrijven vragen om een beheersing van meerdere van deze vaardigheden. Het is dus altijd slim om niet alleen te kijken naar hoe jouw hard skills je werk beïnvloeden, maar ook hoe je met jouw soft skills het meest uit je functie kan halen. 

Onze nieuwsberichten

Wat is het verschil tussen detacheren, uitzenden en werving & selectie?

Publicatiedatum 25 juli 2024
Auteur Elise Pool
Als je op zoek bent naar werk of personeel, kun je te maken krijgen met termen als detacheren, uitzenden en werving & selectie. Deze drie vormen van arbeidsbemiddeling hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel leggen we op een begrijpelijke manier uit wat ze inhouden en wat de verschillen zijn.
Lees meer

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer