Elektrotechniek in actie; de werkzaamheden van elektromonteurs

Publicatiedatum 12 februari 2024
Wijzigingsdatum 29 mei 2024
Auteur Elise Pool

Elektromonteurs kunnen binnen de techniek in diverse disciplines en specialisaties aan de slag. Sommige liggen voor de hand, terwijl je bij anderen wellicht je afvraagt hoe elektrotechniek een rol speelt in het technische proces. Hier volgt een overzicht van verschillende vakgebieden waarin elektrotechnici hun expertise toepassen.

Energieopwekking en -distributie zijn gebieden waar elektrotechnici zich bezighouden met het soepel laten functioneren van energiecentrales. Ze zijn verantwoordelijk voor een efficiënte energieproductie, werken aan elektriciteitsnetwerken, optimaliseren distributiesystemen voor betrouwbaarheid en minimaliseren energieverliezen.

Hernieuwbare energie biedt elektrotechnici de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het ontwerpen van fotovoltaïsche systemen (installaties die zonlicht omzetten in energie) voor zonne-energie, het verbeteren van omvormers en bijdragen aan oplossingen voor energieopslag. In de windenergie optimaliseren ze elektrische componenten van windturbines en bijbehorende infrastructuur. Voor deze werkzaamheden wordt een passend salaris verwacht, wat een elektromonteur verdient, hangt af van kennis en ervaringsjaren. 

Elektronica en telecommunicatie zijn thema's waar elektrotechnici elektronische apparaten ontwikkelen, variërend van consumentenelektronica tot gespecialiseerde industriële apparatuur. Waar de elektromonteurs hun werkzaamheden goed in kwijt kunnen is het ontwikkelen van telecommunicatie-infrastructuur, waaronder mobiele netwerken, glasvezel en satellietcommunicatie. Vind je dit interessant? We hebben een aantal vacatures elektromonteur beschikbaar.

In de vervoerssector vervullen elektrotechnici ook verschillende taken uit, zoals het ontwerpen van elektrische systemen voor elektrische en hybride voertuigen in de auto-industrie. In de lucht- en ruimtevaart ontwerpen deze vakmensen luchtvaartelektronica-systemen die de veiligheid en betrouwbaarheid van vliegtuigen waarborgen.

Binnen de bouw en constructie ontwerpen elektrotechnici elektrische systemen voor gebouwen, waarbij ze rekening houden met verlichting, stroomverdeling en veiligheidssystemen. Waar je misschien niet zomaar bij stilstaat is dat elektromonteurs bijdragen aan de ontwikkeling van slimme gebouwen met geïntegreerde technologieën voor energie-efficiëntie en automatisering.

De veelzijdige toepassingen van elektrotechniek benadrukken de rol ervan bij het vormgeven van diverse industrieën en het stimuleren van technologische vooruitgang wereldwijd. Elektrotechnici staan voorop bij het creëren van oplossingen die ons dagelijks leven beïnvloeden.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer