Dé gids over de vakgebieden van T-Pion

Publicatiedatum 25 april 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Bij T-Pion werken we met consultants die kennis hebben van verschillende vakgebieden. Met deze kunde zullen we jou optimaal kunnen begeleiden bij het vinden van werk. Maar wat verstaan we precies onder deze vakgebieden? Laten we dat eens bekijken.

Elektrotechniek: deze discipline richt zich op de studie en toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Een elektrotechnicus opereert doorgaans binnen de industrie en heeft expertise in zowel het ontwerpen als het operationeel maken van elektrotechnische systemen en machines. Kort gezegd ben je verantwoordelijk voor het volledige proces, van concept tot onderhoud, van elektrische apparaten en systemen. Meestal vereist een functie in de elektrotechniek een opleiding op minimaal mbo-niveau 4.

Installatietechniek: in de installatietechniek draait alles om het samenstellen van verschillende componenten tot een goed functionerend geheel. Hierbij gaat het om het bedenken, aanleggen en onderhouden van technische installaties, zoals sanitair, verwarming, airconditioning en brandbeveiligingssystemen, installatietechniek is dus zeker geen saaie branche. Als vakman in de installatietechniek ben je niet alleen bezig met het installeren van systemen, maar ook met het onderhouden ervan en het waarborgen van de veiligheid. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen W (werktuigbouwkundige) en E (elektronische) installaties.

Werktuigbouwkunde: deze discipline, vaak afgekort als WTB, richt zich op het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Het vakgebied is zowel breed als specialistisch. Tijdens een opleiding in de werktuigbouwkunde leer je alles over het ontwerpen, produceren en verbeteren van producten, machines en constructies. Na je opleiding kun je aan de slag in diverse technische omgevingen, zoals machinebouw, constructiebouw of scheepsbouw, en engineering vacatures zijn er in grote mate.

Engineering: als ingenieur/engineer ben je gespecialiseerd in het toepassen van wetenschappelijke, economische, sociale en praktische kennis op machines, systemen of methoden die de kwaliteit van het dagelijks leven verbeteren. Binnen dit vakgebied kun je aan de slag in verschillende disciplines, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek of installatietechniek. Bijvoorbeeld, een werktuigbouwkundig ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen en testen van nieuwe prototypes, terwijl een elektrotechnisch ingenieur zich kan richten op wind- en zonne-energie.

Verspaning: verspaning is een tak van werktuigbouwkunde die draait om het bewerken van materialen met behulp van machines of handmatige technieken, waarbij spanen van het basismateriaal worden verwijderd. Deze techniek verandert de vorm van het materiaal. Er zijn verschillende verspaningstechnieken, zoals draaien, frezen en slijpen, die elk specifieke technische opleidingen of cursussen vereisen. Verspaning wordt voornamelijk toegepast in de metaalbewerkingsindustrie, waar precisie en nauwkeurigheid van groot belang zijn.

Productie en industrie: onder productie verstaan we het samenstellen van componenten tot een eindproduct, vaak binnen een assemblageafdeling of een vergelijkbare setting. Industriële beroepen omvatten functies zoals vrachtwagenchauffeur, logistiek medewerker en orderpicker, die allemaal essentieel zijn voor het fabricage- en vervoersproces. Elk individu in de productie- en industriële sector draagt bij aan het leveren van de verwachte producten of diensten aan de klant.

Onze nieuwsberichten

Ik word gedetacheerd, wat zijn mijn rechten?

Publicatiedatum 11 december 2024
Detachering is een manier van werken waarbij je in dienst bent van een detacheringsbureau, maar je werk voor een opdrachtgever uitvoert. Het biedt flexibiliteit en kansen, maar roept ook vragen op over je rechten en zekerheden. In dit artikel leggen we uit wat detachering precies inhoudt, welke fasen er zijn en welke rechten je hebt, met een speciale focus op zaken zoals ziekte en arbeidsomstandigheden. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je beter inschatten wat deze werkconstructie voor jou betekent.
Lees meer

2025 komt eraan, wat betekent dit voor jouw werk?

Publicatiedatum 28 november 2024
De kalender springt straks op 2025, en dat betekent verandering. Grote verandering. Of je nu in de bouw, de techniek of de installatiesector werkt, er gaat veel gebeuren dat jouw werk en arbeidsvoorwaarden raakt. Wat precies? Dat leggen we je stap voor stap uit. Zo weet je niet alleen wat je kunt verwachten, maar ook hoe je je kunt voorbereiden.
Lees meer

Hoe de technieksector zijn imago transformeert van vervuilend naar verrassend schoon

Publicatiedatum 14 november 2024
De technische sector heeft lang te kampen gehad met een imago van milieuvervuiling en verspilling. Maar de realiteit is dat er de afgelopen jaren flinke verbeteringen hebben plaatsgevonden deze industrie. Een groene transformatie die de sector duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker maakt dan voorheen.
Lees meer