Dé gids over de vakgebieden van T-Pion

Publicatiedatum 25 april 2024
Wijzigingsdatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool

Bij T-Pion werken we met consultants die kennis hebben van verschillende vakgebieden. Met deze kunde zullen we jou optimaal kunnen begeleiden bij het vinden van werk. Maar wat verstaan we precies onder deze vakgebieden? Laten we dat eens bekijken.

Elektrotechniek: deze discipline richt zich op de studie en toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Een elektrotechnicus opereert doorgaans binnen de industrie en heeft expertise in zowel het ontwerpen als het operationeel maken van elektrotechnische systemen en machines. Kort gezegd ben je verantwoordelijk voor het volledige proces, van concept tot onderhoud, van elektrische apparaten en systemen. Meestal vereist een functie in de elektrotechniek een opleiding op minimaal mbo-niveau 4.

Installatietechniek: in de installatietechniek draait alles om het samenstellen van verschillende componenten tot een goed functionerend geheel. Hierbij gaat het om het bedenken, aanleggen en onderhouden van technische installaties, zoals sanitair, verwarming, airconditioning en brandbeveiligingssystemen, installatietechniek is dus zeker geen saaie branche. Als vakman in de installatietechniek ben je niet alleen bezig met het installeren van systemen, maar ook met het onderhouden ervan en het waarborgen van de veiligheid. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen W (werktuigbouwkundige) en E (elektronische) installaties.

Werktuigbouwkunde: deze discipline, vaak afgekort als WTB, richt zich op het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Het vakgebied is zowel breed als specialistisch. Tijdens een opleiding in de werktuigbouwkunde leer je alles over het ontwerpen, produceren en verbeteren van producten, machines en constructies. Na je opleiding kun je aan de slag in diverse technische omgevingen, zoals machinebouw, constructiebouw of scheepsbouw, en engineering vacatures zijn er in grote mate.

Engineering: als ingenieur/engineer ben je gespecialiseerd in het toepassen van wetenschappelijke, economische, sociale en praktische kennis op machines, systemen of methoden die de kwaliteit van het dagelijks leven verbeteren. Binnen dit vakgebied kun je aan de slag in verschillende disciplines, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek of installatietechniek. Bijvoorbeeld, een werktuigbouwkundig ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen en testen van nieuwe prototypes, terwijl een elektrotechnisch ingenieur zich kan richten op wind- en zonne-energie.

Verspaning: verspaning is een tak van werktuigbouwkunde die draait om het bewerken van materialen met behulp van machines of handmatige technieken, waarbij spanen van het basismateriaal worden verwijderd. Deze techniek verandert de vorm van het materiaal. Er zijn verschillende verspaningstechnieken, zoals draaien, frezen en slijpen, die elk specifieke technische opleidingen of cursussen vereisen. Verspaning wordt voornamelijk toegepast in de metaalbewerkingsindustrie, waar precisie en nauwkeurigheid van groot belang zijn.

Productie en industrie: onder productie verstaan we het samenstellen van componenten tot een eindproduct, vaak binnen een assemblageafdeling of een vergelijkbare setting. Industriële beroepen omvatten functies zoals vrachtwagenchauffeur, logistiek medewerker en orderpicker, die allemaal essentieel zijn voor het fabricage- en vervoersproces. Elk individu in de productie- en industriële sector draagt bij aan het leveren van de verwachte producten of diensten aan de klant.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer