De mogelijkheden van CNC frezen en kanten

Publicatiedatum 21 maart 2024
Wijzigingsdatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool

Heb je het over metaalbewerking, dan heb je het al snel over CNC (Computer Numerical Control) machines, waarbij CNC frezen en CNC kanten twee bewerkingsopties zijn. Hoewel ze beide gericht zijn voor het vormgeven van metaal, verschillen ze in hun aanpak en toepassingen.

CNC frezen is het precies verwijderen van materiaal uit een grotere vorm om een specifiek figuur te maken. Hierbij worden draaiende snijgereedschappen gebruikt om het materiaal te bewerken volgens een vooraf bepaald digitaal ontwerp. Dit proces staat bekend om zijn veelzijdigheid en vermogen om complexe vormen te maken, variërend van eenvoudige tandwielen tot ingewikkelde matrijzen.

CNC kanten is het buigen van plaatmetaal om verschillende vormen te maken, zoals hoeken, bochten en randen. Dit gebeurt met behulp van een boven- en ondergereedschap dat samenwerkt om het plaatmetaal te buigen volgens een geprogrammeerd pad. CNC kanten is belangrijk voor het maken van onderdelen zoals behuizingen, kasten en andere componenten die gebogen plaatwerk nodig hebben.

Een goed begrip van CAD (Computer-Aided Design) software is nodig om nauwkeurige digitale ontwerpen te maken die vervolgens worden omgezet in CNC-programma's. Daarnaast is kennis van CAM (Computer-Aided Manufacturing) software belangrijk voor het genereren van de toolpaden en bewerkingsstrategieën die nodig zijn voor het CNC-proces. Daarnaast moeten CNC-operators vertrouwd zijn met de werking van CNC-machines, inclusief het instellen van gereedschappen, het kalibreren van machineparameters en het oplossen van eventuele operationele problemen. Dan is er ook nog het verschil tussen computergestuurd frezen en conventioneel frezen, het één vraagt om andere kennis dan de ander.

Er zijn een aantal aspecten die het proces van CNC kanten en frezen beïnvloeden. Ten eerste is materiaalkeuze belangrijk voor zowel CNC frezen als CNC kanten. Verschillende metalen hebben verschillende eigenschappen en gedragen zich anders tijdens het bewerkingsproces. De juiste materialen moeten dus worden gekozen voor de juiste toepassing. CNC frezen kan complexe vormen maken, maar kan soms moeite hebben met dunne of delicate onderdelen. Daarnaast kan CNC kanten uitdagingen met zich meebrengen zoals buigspanningen en vervormingen, vooral bij grote plaatdiktes.

Benieuwd naar vacatures binnen de CNC? We hebben een aantal vacatures in de verspaning openstaan.

Onze nieuwsberichten

Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool
De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.
Lees meer

Dé gids over de vakgebieden van T-Pion

Publicatiedatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool
Bij T-Pion werken we met consultants die kennis hebben van verschillende vakgebieden. Met deze kunde zullen we jou optimaal kunnen begeleiden bij het vinden van werk. Maar wat verstaan we precies onder deze vakgebieden? Laten we dat eens bekijken.
Lees meer

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer