Installatietechniek, saai? Zeker niet!

Publicatiedatum 27 november 2023
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Sommige mensen denken dat werk in de installatietechniek een beetje saai is, maar eigenlijk heeft het veel interessante kanten. Hier zijn enkele redenen waarom je toch voor dit vakgebied zou moeten kiezen:

De installatietechniek omvat een breed scala aan specialisaties, wat betekent dat je verschillende soorten werk kunt doen. Voordat je begint moet je wel een studie installatietechniek hebben gevolgd. Als je bijvoorbeeld elektrische systemen interessant vindt, kun je elektricien worden. Als je liever werkt met verwarming en koelingssystemen, kun je HVAC-technicus worden. Er zijn ook kansen om met sanitaire installaties, beveiligingssystemen en brandbeveiliging te werken. Dit betekent dat je kunt kiezen voor het gebied dat het beste bij jouw interesses past.

Installatietechnici spelen een belangrijke rol bij het zorgen voor comfort en veiligheid in gebouwen. Ze zorgen ervoor dat we warmte hebben in de winter, koeling in de zomer, toegang tot schoon water en dat gebouwen beschermd zijn tegen brand en inbraak. Dit werk heeft directe invloed op de levenskwaliteit en het welzijn van mensen.

De wereld van de installatietechniek evolueert voortdurend. Nieuwe technologieën maken gebouwen efficiënter en milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld het gebruik van slimme gebouwtechnologie maakt het mogelijk om gebouwen op afstand te beheren en energie te besparen. Dit betekent dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en bijdragen aan innovatie. Een van de voldoening gevende aspecten van dit werk is dat je directe resultaten ziet. Als je een probleem oplost of een systeem installeert, kun je letterlijk zien hoe het werkt en hoe het het leven van mensen verbetert. Dat is zeker een schouderklopje waard.

De vraag naar installatietechnici is groot en groeit. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is (onder andere als installatiemonteur in Almelo) en dat je kansen hebt om je carrière op te bouwen. Als je bereid bent verder te leren en nieuwe diploma’s behaalt, kun je doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals supervisor of projectmanager. 

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer