Installatietechniek, saai? Zeker niet!

Publicatiedatum 27 november 2023
Wijzigingsdatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool

Sommige mensen denken dat werk in de installatietechniek een beetje saai is, maar eigenlijk heeft het veel interessante kanten. Hier zijn enkele redenen waarom je toch voor dit vakgebied zou moeten kiezen:

De installatietechniek omvat een breed scala aan specialisaties, wat betekent dat je verschillende soorten werk kunt doen. Voordat je begint moet je wel een studie installatietechniek hebben gevolgd. Als je bijvoorbeeld elektrische systemen interessant vindt, kun je elektricien worden. Als je liever werkt met verwarming en koelingssystemen, kun je HVAC-technicus worden. Er zijn ook kansen om met sanitaire installaties, beveiligingssystemen en brandbeveiliging te werken. Dit betekent dat je kunt kiezen voor het gebied dat het beste bij jouw interesses past.

Installatietechnici spelen een belangrijke rol bij het zorgen voor comfort en veiligheid in gebouwen. Ze zorgen ervoor dat we warmte hebben in de winter, koeling in de zomer, toegang tot schoon water en dat gebouwen beschermd zijn tegen brand en inbraak. Dit werk heeft directe invloed op de levenskwaliteit en het welzijn van mensen.

De wereld van de installatietechniek evolueert voortdurend. Nieuwe technologieën maken gebouwen efficiënter en milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld het gebruik van slimme gebouwtechnologie maakt het mogelijk om gebouwen op afstand te beheren en energie te besparen. Dit betekent dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en bijdragen aan innovatie. Een van de voldoening gevende aspecten van dit werk is dat je directe resultaten ziet. Als je een probleem oplost of een systeem installeert, kun je letterlijk zien hoe het werkt en hoe het het leven van mensen verbetert. Dat is zeker een schouderklopje waard.

De vraag naar installatietechnici is groot en groeit. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is (onder andere als installatiemonteur in Almelo) en dat je kansen hebt om je carrière op te bouwen. Als je bereid bent verder te leren en nieuwe diploma’s behaalt, kun je doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals supervisor of projectmanager. 

Onze nieuwsberichten

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor bedrijven

Publicatiedatum 11 april 2024
Auteur Elise Pool
"Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld" is een veelvoorkomende zin in vacatureteksten van bedrijven die zelf personeel willen werven. Het uitbesteden van deze werving aan detacheringsbureaus heeft verschillende voordelen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor werkzoekenden

Publicatiedatum 4 april 2024
Auteur Elise Pool
(Nieuw) werk zoeken kan best een uitdaging zijn, al helemaal als je recentelijk je loopbaan bent begonnen, of als je toe bent aan iets totaal anders. Voor deze kwesties kunnen detacheringsbureaus een uitkomst bieden.
Lees meer