Installatietechniek, saai? Zeker niet!

Publicatiedatum 27 november 2023
Wijzigingsdatum 12 juni 2024
Auteur Elise Pool

Sommige mensen denken dat werk in de installatietechniek een beetje saai is, maar eigenlijk heeft het veel interessante kanten. Hier zijn enkele redenen waarom je toch voor dit vakgebied zou moeten kiezen:

De installatietechniek omvat een breed scala aan specialisaties, wat betekent dat je verschillende soorten werk kunt doen. Voordat je begint moet je wel een studie installatietechniek hebben gevolgd. Als je bijvoorbeeld elektrische systemen interessant vindt, kun je elektricien worden. Als je liever werkt met verwarming en koelingssystemen, kun je HVAC-technicus worden. Er zijn ook kansen om met sanitaire installaties, beveiligingssystemen en brandbeveiliging te werken. Dit betekent dat je kunt kiezen voor het gebied dat het beste bij jouw interesses past.

Installatietechnici spelen een belangrijke rol bij het zorgen voor comfort en veiligheid in gebouwen. Ze zorgen ervoor dat we warmte hebben in de winter, koeling in de zomer, toegang tot schoon water en dat gebouwen beschermd zijn tegen brand en inbraak. Dit werk heeft directe invloed op de levenskwaliteit en het welzijn van mensen.

De wereld van de installatietechniek evolueert voortdurend. Nieuwe technologieën maken gebouwen efficiënter en milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld het gebruik van slimme gebouwtechnologie maakt het mogelijk om gebouwen op afstand te beheren en energie te besparen. Dit betekent dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en bijdragen aan innovatie. Een van de voldoening gevende aspecten van dit werk is dat je directe resultaten ziet. Als je een probleem oplost of een systeem installeert, kun je letterlijk zien hoe het werkt en hoe het het leven van mensen verbetert. Dat is zeker een schouderklopje waard.

De vraag naar installatietechnici is groot en groeit. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is (onder andere als installatiemonteur in Almelo) en dat je kansen hebt om je carrière op te bouwen. Als je bereid bent verder te leren en nieuwe diploma’s behaalt, kun je doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals supervisor of projectmanager. 

Onze nieuwsberichten

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer

Welke technische baan past bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid?

Publicatiedatum 4 juli 2024
Auteur Elise Pool
Er is veel variatie in de types persoonlijkheden en vaardigheden die passen bij verschillende technische functies. In dit overzicht highlighten we een aantal functies die aansluiten bij je competenties en wensen.
Lees meer