Installatietechniek, saai? Zeker niet!

Publicatiedatum 27 november 2023
Wijzigingsdatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool

Sommige mensen denken dat werk in de installatietechniek een beetje saai is, maar eigenlijk heeft het veel interessante kanten. Hier zijn enkele redenen waarom je toch voor dit vakgebied zou moeten kiezen:

De installatietechniek omvat een breed scala aan specialisaties, wat betekent dat je verschillende soorten werk kunt doen. Voordat je begint moet je wel een studie installatietechniek hebben gevolgd. Als je bijvoorbeeld elektrische systemen interessant vindt, kun je elektricien worden. Als je liever werkt met verwarming en koelingssystemen, kun je HVAC-technicus worden. Er zijn ook kansen om met sanitaire installaties, beveiligingssystemen en brandbeveiliging te werken. Dit betekent dat je kunt kiezen voor het gebied dat het beste bij jouw interesses past.

Installatietechnici spelen een belangrijke rol bij het zorgen voor comfort en veiligheid in gebouwen. Ze zorgen ervoor dat we warmte hebben in de winter, koeling in de zomer, toegang tot schoon water en dat gebouwen beschermd zijn tegen brand en inbraak. Dit werk heeft directe invloed op de levenskwaliteit en het welzijn van mensen.

De wereld van de installatietechniek evolueert voortdurend. Nieuwe technologieën maken gebouwen efficiënter en milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld het gebruik van slimme gebouwtechnologie maakt het mogelijk om gebouwen op afstand te beheren en energie te besparen. Dit betekent dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en bijdragen aan innovatie. Een van de voldoening gevende aspecten van dit werk is dat je directe resultaten ziet. Als je een probleem oplost of een systeem installeert, kun je letterlijk zien hoe het werkt en hoe het het leven van mensen verbetert. Dat is zeker een schouderklopje waard.

De vraag naar installatietechnici is groot en groeit. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is (onder andere als installatiemonteur in Almelo) en dat je kansen hebt om je carrière op te bouwen. Als je bereid bent verder te leren en nieuwe diploma’s behaalt, kun je doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals supervisor of projectmanager. 

Onze nieuwsberichten

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer

Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool
De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.
Lees meer