Uiteraard is je salaris belangrijk, heel eerlijk, voor wie niet? Je wilt graag beloond worden voor het werk wat je doet. Maar is je salaris het allerbelangrijkste in je werkplezier, of zijn er nog andere factoren die misschien wel veel belangrijker zijn. En welke factoren hiervan heb je wel zelf in de hand, en welke niet. Door de jaren heen heeft de ervaring ons geleerd dat het salaris vaak leidend is in de carrière stap die wordt gemaakt.
Kun je daarmee zeggen dat het salaris, oftewel de vergoeding voor je geleverde inspanningen, bepalend is voor je algehele geluk? Geld maakt toch gelukkig? Of misschien niet? Een discussie die blijft spelen en ook voor iedereen heel persoonlijk is.
Mijn salaris is te laag
‘Ik verdien te weinig’, een vaak genoemde reden voor het switchen van baan. Maar is dat de voornaamste reden waarom je bij een andere werkgever aan de slag gaat? Een lastig onderwerp, want je vindt natuurlijk altijd dat je meer verdient? Toch horen we dit vaak. Een goed salaris is een belangrijke drive om te kiezen voor een andere werkgever. Gedeeltelijk wordt de hoogte van het salaris bepaald door de branche waarin je werkt, de CAO waaronder je valt, door de functie die je uitoefent, door de opleiding die je hebt gevolgd én door de ontwikkelingsmogelijkheden die er zijn. Naast het salaris zijn er andere redenen die leiden tot een carrière switch. Uiteindelijk zijn al deze redenen gezamenlijk bepalend voor jouw werkgeluk.
Salaris technische banen
De vraag naar technische vakspecialisten is nog steeds groot. We merken dat organisaties staan te springen om technisch geschoolde medewerkers. Het werken in de techniek wordt jongeren aangemoedigd. Door de tekorten die er zijn, maar ook omdat er altijd behoefte zal zijn naar technisch personeel. Jongeren worden gestimuleerd om voor een technische opleiding te kiezen, want werken in de techniek betekent een hoog salaris. Maar is dat ook zo?
De techniek is breed en kan worden opgedeeld in verschillende branches en functies. Denk hierbij aan de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, installatietechniek of de industriële automatisering. Veelgevraagde functies zijn engineers, werkvoorbereiders en projectleiders. Maar ook lassers en verspaners zijn erg gewild.
Lees hier over werken in de techniek!
De hoogte van je salaris wordt onder andere bepaald door
Factor 1; de branche waarbinnen je werkzaam bent
Factor 2; de functie waarbinnen je werkzaam bent
Factor 3; het aantal jaren werkervaring dat je hebt
Factor 4; de grote van het bedrijf waar je werkt
Factor 5; de mate van verantwoordelijkheid die je draagt
Waarom blijft het lastig om over je salaris te praten?
Over het algemeen vinden wij het niet prettig om dit onderwerp te bespreken. En vaak vindt de werkgever het ook niet prettig als er op de werkvloer openlijk over salarissen wordt gesproken. Want dat creëert onderlinge onrust. Praten over je salaris kan vooral interessant zijn op het moment dat je een starter bent. Op het moment dat je al meer werkervaring hebt, lopen de salarissen onderling ook steeds meer uitéén. Daarnaast ontstaan er verschillen in salarissen door bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedenk goed met wie je wel en niet je salaris bespreekt. Vind jij dat je meer salaris verdient, bespreek dit dan met je werkgever!