Veelgestelde vragen van zij-instromers beantwoord

Publicatiedatum 27 juni 2024
Wijzigingsdatum 27 juni 2024
Auteur Elise Pool

Je overweegt een carrière in de techniek, maar hebt een opleiding gedaan in een heel ander vakgebied en weet niet zo goed hoe je de overstap moet maken. Veel zij-instromers zitten met soortgelijke vragen. Dit zijn de meest voorkomende vragen met bijbehorende antwoorden, om je een helder beeld te geven van de mogelijkheden en uitdagingen.

Zijn er specifieke functies die geschikt zijn voor zij-instromers zonder technische achtergrond?

Ja, er zijn verschillende functies in de techniek die geschikt zijn voor mensen zonder technische achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn assemblagemedewerker en spuiter/coater. In ons vakgebied industrie/productie zijn bijrijder en logistiek medewerker goede opties. Deze functies vereisen vaak geen uitgebreide kennis en bieden een goede introductie in de sector. Als je bereid bent om werken en leren te combineren, zijn functies zoals lasser en conventioneel verspaner goede opties. Deze beroepen vereisen vooral praktische ervaring, die je al doende opdoet, en de basisvaardigheden zijn relatief snel te leren.

Zijn er bepaalde certificeringen, opleidingen of trainingen die ik moet volgen?

Voor meer gespecialiseerde beroepen zoals installatiemonteur, elektricien of CNC-programmeur is een specifieke opleiding nodig. Er zijn trajecten speciaal voor zij-instromers die korter duren dan reguliere mbo-opleidingen. Sommige opleidingen worden in de avonduren gegeven, zodat je je huidige baan kunt behouden terwijl je studeert. Het belangrijkste aspect van leren in de techniek is de combinatie van theorie en praktijk. Door direct toe te passen wat je leert, kun je de stof effectiever verwerken. De technieksector kenmerkt zich door het maak-aspect: je creëert iets uit niets, en dat leer je het beste door zelf aan de slag te gaan.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar ik mee te maken kan krijgen als zij-instromer? Hoe kan ik me hierop voorbereiden?

Een van de grootste uitdagingen is de hoeveelheid informatie die je in het begin moet verwerken. Dit kan overweldigend zijn, dus geduld en doorzettingsvermogen moet je meebrengen. Als zij-instromer begin je waarschijnlijk op mbo-niveau, wat kan betekenen dat je onder je huidige werk- en denkniveau aan de slag gaat. Dit betekent echter niet dat je hier altijd blijft. Voor functies zoals werkvoorbereider of engineer zijn ervaring en een brede kennis van je specialisatie belangrijk. De weg naar hogere posities kan lang zijn, maar doorgroeien in de techniek is goed te doen als je voldoende inzet toont.

Hoe ziet de balans tussen werk en privéleven eruit in de technieksector? Zijn er mogelijkheden voor flexibele werktijden of thuiswerken?

De technieksector kenmerkt zich als maakindustrie, wat betekent dat je vaak op locatie werkt. Thuiswerken is in de meeste functies niet mogelijk, zoals CNC-frezer, dat is simpelweg niet thuis te doen. Technische bedrijven beginnen hun werkdagen vaak vroeg, vooral in de elektrotechniek en installatietechniek, waar medewerkers vroeg op pad gaan naar klanten. Er zijn ook mogelijkheden voor ploegendiensten, wat flexibiliteit biedt voor degenen die niet in een standaard 9-tot-5 baan willen werken. Deze variatie in werktijden kan helpen om een goede balans tussen werk en privéleven te behouden.

Hoe kan ik mijn cv en sollicitatiebrief aanpassen om aantrekkelijk te zijn voor technische werkgevers?

In je motivatiebrief is het belangrijk om je enthousiasme en bereidheid om te leren te benadrukken. Benadruk je soft skills, en leg uit hoe deze vaardigheden je kunnen helpen in een technische functie. Tijdens sollicitatiegesprekken is het nuttig om specifieke voorbeelden te geven van hoe je moeilijke situaties hebt opgelost of analytisch hebt gedacht. Dit laat zien dat je de competenties hebt die relevant zijn voor technische functies. Grote bedrijven met interne opleidingsmogelijkheden zijn vaak bereid om zij-instromers aan te nemen, dus daar zullen we ons op focussen als we met jou oriënteren naar een nieuwe baan.

Onze nieuwsberichten

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer

Welke technische baan past bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid?

Publicatiedatum 4 juli 2024
Auteur Elise Pool
Er is veel variatie in de types persoonlijkheden en vaardigheden die passen bij verschillende technische functies. In dit overzicht highlighten we een aantal functies die aansluiten bij je competenties en wensen.
Lees meer