Spuiten en poedercoaten in de praktijk

Publicatiedatum 13 maart 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Spuiters en poedercoaters zijn momenteel erg gewild in verschillende industrieën. Dit komt omdat hun werk essentieel is voor het aanbrengen van verf en coatings op allerlei producten, van auto's tot metalen onderdelen en meubels. Maar wat houdt die markt eigenlijk in?

Laten we beginnen bij poedercoaten, een populaire techniek voor het aanbrengen van coatings op metalen oppervlakken, die eigenlijk al meer dan een halve eeuw oud is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een veelgebruikte methode in verschillende industrieën vanwege de duurzaamheid en efficiëntie.

Bij poedercoaten wordt een poederachtig materiaal, meestal een thermoplastische of thermohardende polymeer, elektrostatisch opgeladen en op het werkstuk gespoten. Vervolgens wordt het werkstuk verhit in een oven, waarbij het poeder smelt en een sterke chemische binding vormt met het oppervlak. Dit resulteert in een duurzame, gelijkmatige en krasbestendige coating.

Wat veel mensen niet weten, is dat poedercoaten niet alleen wordt gebruikt voor metalen oppervlakken, maar ook voor andere materialen zoals kunststof en glas. Het wordt veel toegepast in industrieën variërend van de auto-industrie tot meubelproductie.

Niet alles als het gaat om spuiten gaat meer met de hand. Voor gespecialiseerde projecten, en projecten waar kleine aantallen worden gehanteerd, wordt nog met de hand gespoten. De vaardigheden van een spuiter hangen af van de methode waarmee ze werken. In veel moderne productiefaciliteiten worden robotarmen ingezet om precisie en consistentie te garanderen bij het aanbrengen van coatings op diverse materialen.

Spuiten en en coaten dienen voor het aanbrengen van kleur, maar ook voor bescherming tegen corrosie en slijtage. Door een coating aan te brengen op metalen oppervlakken, zoals auto's, machines en constructiedelen, worden deze beschermd tegen roest, oxidatie en andere vormen van schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen. Deze beschermende functie is handig voor het verlengen van de levensduur van industriële producten en het verminderen van reparaties en vervangingen.

Omdat dus lang niet alle spuitprocessen met robots kunnen worden gedaan, blijven spuiters/poedercoaters veel gevraagd bij bedrijven in de productie, en dus staan er ook bij ons vacatures voor spuiters/poedercoaters open. Het biedt ook kansen, voor mensen die niet eerder in de techniek hebben gewerkt, is de functie een mooi opstapje naar de technische wereld. 

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer