Spuiten en poedercoaten in de praktijk

Publicatiedatum 13 maart 2024
Wijzigingsdatum 17 april 2024
Auteur Elise Pool

Spuiters en poedercoaters zijn momenteel erg gewild in verschillende industrieën. Dit komt omdat hun werk essentieel is voor het aanbrengen van verf en coatings op allerlei producten, van auto's tot metalen onderdelen en meubels. Maar wat houdt die markt eigenlijk in?

Laten we beginnen bij poedercoaten, een populaire techniek voor het aanbrengen van coatings op metalen oppervlakken, die eigenlijk al meer dan een halve eeuw oud is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een veelgebruikte methode in verschillende industrieën vanwege de duurzaamheid en efficiëntie.

Bij poedercoaten wordt een poederachtig materiaal, meestal een thermoplastische of thermohardende polymeer, elektrostatisch opgeladen en op het werkstuk gespoten. Vervolgens wordt het werkstuk verhit in een oven, waarbij het poeder smelt en een sterke chemische binding vormt met het oppervlak. Dit resulteert in een duurzame, gelijkmatige en krasbestendige coating.

Wat veel mensen niet weten, is dat poedercoaten niet alleen wordt gebruikt voor metalen oppervlakken, maar ook voor andere materialen zoals kunststof en glas. Het wordt veel toegepast in industrieën variërend van de auto-industrie tot meubelproductie.

Niet alles als het gaat om spuiten gaat meer met de hand. Voor gespecialiseerde projecten, en projecten waar kleine aantallen worden gehanteerd, wordt nog met de hand gespoten. De vaardigheden van een spuiter hangen af van de methode waarmee ze werken. In veel moderne productiefaciliteiten worden robotarmen ingezet om precisie en consistentie te garanderen bij het aanbrengen van coatings op diverse materialen.

Spuiten en en coaten dienen voor het aanbrengen van kleur, maar ook voor bescherming tegen corrosie en slijtage. Door een coating aan te brengen op metalen oppervlakken, zoals auto's, machines en constructiedelen, worden deze beschermd tegen roest, oxidatie en andere vormen van schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen. Deze beschermende functie is handig voor het verlengen van de levensduur van industriële producten en het verminderen van reparaties en vervangingen.

Omdat dus lang niet alle spuitprocessen met robots kunnen worden gedaan, blijven spuiters/poedercoaters veel gevraagd bij bedrijven in de productie, en dus staan er ook bij ons vacatures voor spuiters/poedercoaters open. Het biedt ook kansen, voor mensen die niet eerder in de techniek hebben gewerkt, is de functie een mooi opstapje naar de technische wereld. 

Onze nieuwsberichten

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor bedrijven

Publicatiedatum 11 april 2024
Auteur Elise Pool
"Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld" is een veelvoorkomende zin in vacatureteksten van bedrijven die zelf personeel willen werven. Het uitbesteden van deze werving aan detacheringsbureaus heeft verschillende voordelen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor werkzoekenden

Publicatiedatum 4 april 2024
Auteur Elise Pool
(Nieuw) werk zoeken kan best een uitdaging zijn, al helemaal als je recentelijk je loopbaan bent begonnen, of als je toe bent aan iets totaal anders. Voor deze kwesties kunnen detacheringsbureaus een uitkomst bieden.
Lees meer