Spuiten en poedercoaten in de praktijk

Publicatiedatum 13 maart 2024
Wijzigingsdatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool

Spuiters en poedercoaters zijn momenteel erg gewild in verschillende industrieën. Dit komt omdat hun werk essentieel is voor het aanbrengen van verf en coatings op allerlei producten, van auto's tot metalen onderdelen en meubels. Maar wat houdt die markt eigenlijk in?

Laten we beginnen bij poedercoaten, een populaire techniek voor het aanbrengen van coatings op metalen oppervlakken, die eigenlijk al meer dan een halve eeuw oud is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een veelgebruikte methode in verschillende industrieën vanwege de duurzaamheid en efficiëntie.

Bij poedercoaten wordt een poederachtig materiaal, meestal een thermoplastische of thermohardende polymeer, elektrostatisch opgeladen en op het werkstuk gespoten. Vervolgens wordt het werkstuk verhit in een oven, waarbij het poeder smelt en een sterke chemische binding vormt met het oppervlak. Dit resulteert in een duurzame, gelijkmatige en krasbestendige coating.

Wat veel mensen niet weten, is dat poedercoaten niet alleen wordt gebruikt voor metalen oppervlakken, maar ook voor andere materialen zoals kunststof en glas. Het wordt veel toegepast in industrieën variërend van de auto-industrie tot meubelproductie.

Niet alles als het gaat om spuiten gaat meer met de hand. Voor gespecialiseerde projecten, en projecten waar kleine aantallen worden gehanteerd, wordt nog met de hand gespoten. De vaardigheden van een spuiter hangen af van de methode waarmee ze werken. In veel moderne productiefaciliteiten worden robotarmen ingezet om precisie en consistentie te garanderen bij het aanbrengen van coatings op diverse materialen.

Spuiten en en coaten dienen voor het aanbrengen van kleur, maar ook voor bescherming tegen corrosie en slijtage. Door een coating aan te brengen op metalen oppervlakken, zoals auto's, machines en constructiedelen, worden deze beschermd tegen roest, oxidatie en andere vormen van schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen. Deze beschermende functie is handig voor het verlengen van de levensduur van industriële producten en het verminderen van reparaties en vervangingen.

Omdat dus lang niet alle spuitprocessen met robots kunnen worden gedaan, blijven spuiters/poedercoaters veel gevraagd bij bedrijven in de productie, en dus staan er ook bij ons vacatures voor spuiters/poedercoaters open. Het biedt ook kansen, voor mensen die niet eerder in de techniek hebben gewerkt, is de functie een mooi opstapje naar de technische wereld. 

Onze nieuwsberichten

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer

Welke technische baan past bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid?

Publicatiedatum 4 juli 2024
Auteur Elise Pool
Er is veel variatie in de types persoonlijkheden en vaardigheden die passen bij verschillende technische functies. In dit overzicht highlighten we een aantal functies die aansluiten bij je competenties en wensen.
Lees meer