Spuiten en poedercoaten in de praktijk

Publicatiedatum 13 maart 2024
Wijzigingsdatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool

Spuiters en poedercoaters zijn momenteel erg gewild in verschillende industrieën. Dit komt omdat hun werk essentieel is voor het aanbrengen van verf en coatings op allerlei producten, van auto's tot metalen onderdelen en meubels. Maar wat houdt die markt eigenlijk in?

Laten we beginnen bij poedercoaten, een populaire techniek voor het aanbrengen van coatings op metalen oppervlakken, die eigenlijk al meer dan een halve eeuw oud is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een veelgebruikte methode in verschillende industrieën vanwege de duurzaamheid en efficiëntie.

Bij poedercoaten wordt een poederachtig materiaal, meestal een thermoplastische of thermohardende polymeer, elektrostatisch opgeladen en op het werkstuk gespoten. Vervolgens wordt het werkstuk verhit in een oven, waarbij het poeder smelt en een sterke chemische binding vormt met het oppervlak. Dit resulteert in een duurzame, gelijkmatige en krasbestendige coating.

Wat veel mensen niet weten, is dat poedercoaten niet alleen wordt gebruikt voor metalen oppervlakken, maar ook voor andere materialen zoals kunststof en glas. Het wordt veel toegepast in industrieën variërend van de auto-industrie tot meubelproductie.

Niet alles als het gaat om spuiten gaat meer met de hand. Voor gespecialiseerde projecten, en projecten waar kleine aantallen worden gehanteerd, wordt nog met de hand gespoten. De vaardigheden van een spuiter hangen af van de methode waarmee ze werken. In veel moderne productiefaciliteiten worden robotarmen ingezet om precisie en consistentie te garanderen bij het aanbrengen van coatings op diverse materialen.

Spuiten en en coaten dienen voor het aanbrengen van kleur, maar ook voor bescherming tegen corrosie en slijtage. Door een coating aan te brengen op metalen oppervlakken, zoals auto's, machines en constructiedelen, worden deze beschermd tegen roest, oxidatie en andere vormen van schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen. Deze beschermende functie is handig voor het verlengen van de levensduur van industriële producten en het verminderen van reparaties en vervangingen.

Omdat dus lang niet alle spuitprocessen met robots kunnen worden gedaan, blijven spuiters/poedercoaters veel gevraagd bij bedrijven in de productie, en dus staan er ook bij ons vacatures voor spuiters/poedercoaters open. Het biedt ook kansen, voor mensen die niet eerder in de techniek hebben gewerkt, is de functie een mooi opstapje naar de technische wereld. 

Onze nieuwsberichten

Is ploegendienst echt de manier voor meer vrijheid?

Publicatiedatum 3 oktober 2024
Auteur Elise Pool
“Vier ploegen, zes extra nachten per maand!” Het klinkt aantrekkelijk in de advertenties van bedrijven die ploegendiensten promoten. De belofte? Een hoger salaris én meer vrije tijd op momenten dat anderen juist aan het werk zijn. Het idee dat je midden op de dag kunt sporten of boodschappen kunt doen zonder drukte, lijkt verleidelijk. Maar hoeveel van deze voordelen zijn echt nieuw? En vooral, hoe houdbaar is een voortdurend wisselend ritme zonder dat het je gezondheid beïnvloedt?
Lees meer

Veiligheid op de werkvloer, hoe T-Pion dit aanpakt

Publicatiedatum 26 september 2024
Auteur Elise Pool
T-Pion neemt veiligheid op de werkvloer heel serieus, vooral omdat er vaak wordt gewerkt met zware machines en grote installaties. We doen er alles aan om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren en zorgen ervoor dat iedereen in een gezonde en veilige omgeving kan werken. Veiligheid is hier niet alleen belangrijk om ongevallen te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat alles soepel en efficiënt verloopt.
Lees meer

3 technische vaardigheden die je helpen om te groeien in jouw carrière

Publicatiedatum 29 augustus 2024
Auteur Elise Pool
Je bent al een aantal jaar aan het werk in de techniek, maar zou graag de volgende stap maken in een hogere functie. Hier zijn drie skills die je niet alleen helpen om op te vallen, maar waar je ook meteen mee aan de slag kunt.
Lees meer