Installatiemonteur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hier vind je veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden op alles rondom jouw carrière als installatiemonteur.

Wat doet een installatiemonteur?

De functie installatiemonteur is een vrij ruime en algemene benaming. Als installatiemonteur ben je onder andere bezig met het repareren, onderhouden en controleren van verschillende soorten installaties. Hierbij kun je denken aan installaties voor gas, centrale verwarming en water, maar ook aan bijvoorbeeld airco’s. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen werktuigbouwkunde en elektrotechnische installaties. En om het nog iets complexer te maken, zijn beide type installaties ook nog vaak met elkaar verweven.

De werkzaamheden, oftewel de functie-inhoud van een installatiemonteur, worden bepaald door het systeem/installatie waaraan de monteur gaat werken. De meeste monteurs zijn vrij allround opgeleid, zodat ze verschillende systemen kunnen monteren. Werktuigbouwkundige installatie monteurs houden zich onder andere bezig met installaties als koeltechniek, luchtbehandeling, verwarming, sanitair en gas. Elektrotechnische installatie monteurs houden zich onder andere bezig met installaties als spanningsleidingen, verlichtingsinstallaties, beveiligingssystemen.

Welke opleiding moet je volgen om installatiemonteur te worden?

Om als installatiemonteur aan de slag te kunnen gaan moet je over de nodige vakkennis beschikken. Dit krijg je allereerst door een gerichte opleiding te kiezen. Deze worden aangeboden op zowel mbo als hbo- niveau. Heb jij een opleiding mbo- niveau 2 gevolgd? Dan start je in een functie als assistent monteur. Iedere stap die je daarna maakt bijvoorbeeld richting mbo- niveau 3,4 of hbo betekent een groei in jouw kennis van de installatietechniek. Je duikt steeds iets meer de diepte in. Tijdens een hbo opleiding richting de installatietechniek leer je hoe bepaalde processen werken en analytisch denken.

Naast volledige opleidingen kun je ook diverse cursussen volgen om je verder te ontwikkelen. Werk je al als installatiemonteur? Volg dan een specialistische cursus bijvoorbeeld richting de koeltechniek of klimaattechniek.

Hoeveel verdient een installatiemonteur?

Als installatiemonteur ligt het gemiddelde salaris tussen de €2300 bruto per maand en €3200 bruto per maand. Uiteraard varieert dit per functie en werkgever. De genoten opleiding, je opgedane kennis en ervaring bepalen hierin welke functietaken en verantwoordelijkheden worden toegekend en hiermee wordt ook het salaris bepaald.

Hoeveel verdient een installatiemonteur tijdens een BBL-opleiding?

Wil jij werken en studeren combineren? Dan is een BBL-opleiding wellicht een goede oplossing. Je betaalt voor de opleiding of cursus die je volgt, maar je ontvangt ook een salaris. Veelal worden de studiekosten door de werkgever betaald, maar dit gaat altijd in overleg. Een werk/leer traject zorgt ervoor dat je snel alle theoretische kennis kan toepassen binnen de praktijk. Je gaat 1 dag naar school en 4 dagen in de week ben je aan het werk.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer