Een andere blik op het werk van (onderhouds)monteur

Publicatiedatum 15 november 2023
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

In het beroep van monteur schuilt meer dan alleen het klassieke beeld van een technicus met een moersleutel. Ze zijn de basis van vele producten om je heen. Hun rol is veel meer dan alleen reparaties uitvoeren, in deze blogpost bieden we een andere blik op het beroep van (onderhouds)monteur.

Monteurs zijn vaak degenen die worden opgeroepen om problemen op te lossen wanneer er zich storingen voordoen in machines of apparatuur. Waarbij ze niet alleen de zichtbare symptomen aanpakken, maar ook de onderliggende oorzaken moeten onderzoeken. Dit vraagt om kennis van de werking van systemen (die je leert tijdens de opleiding tot onderhoudsmonteur), en vaak ook het vermogen om snel verbanden te kunnen leggen.

Monteurs zijn niet zomaar reparateurs; ze zijn ook betrokken bij de verbetering en optimalisatie van systemen. Ze werken aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën om prestaties te verbeteren. De creativiteit en innovatie is misschien verrassend voor sommigen, omdat het laat zien dat monteurs niet alleen problemen oplossen, maar ook actief bijdragen aan de groei en verbetering van de technologie. Het traditionele beeld van een monteur die eenvoudige handgereedschappen gebruikt, is verouderd. Moderne monteurs werken vaak met geavanceerde technologie, denk dan aan computersystemen en geavanceerde gereedschappen. Ze moeten verstand hebben van het gebruik van deze technologieën en softwaretoepassingen begrijpen.

Het dragen van grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van apparatuur en systemen komt ook kijken bij de functie. Monteurs moeten ervoor zorgen dat alles voldoet aan veiligheidsvoorschriften, en dat er geen risico is voor mensen om hen heen. Kennis van veiligheidsregels is daarom erg belangrijk. Ze hebben vaak direct contact met gebruikers van de apparatuur. De vaardigheid om technische problemen begrijpelijk uit te leggen aan niet-technische mensen is een belangrijk aspect van hun werk. Ze dienen als vertaler tussen techniek en de mensen die de technologie gebruiken, dit zie je veel terug in de taakomschrijving bij vacatures onderhoudsmonteur.

In veel gevallen werken monteurs in teams. Ze moeten effectief kunnen samenwerken met operators, technici en andere professionals om problemen op te lossen. Deze samenwerking vraagt om communicatieve vaardigheden en het vermogen om verschillende perspectieven in te zien.

Kortom, het beroep van (onderhouds)monteur is veel meer dan alleen maar in de weer zijn met een moersleutel.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer