Onderhoudsmonteur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als onderhoudsmonteur.

Voor wie is de functie onderhoudsmonteur geschikt?

Houd jij van aanpakken, heb je twee rechterhanden en heb je een opleiding als Onderhoudsmonteur gevolgd, Werktuigbouwkunde of iets wat daarop lijkt? Dan is de vacature onderhoudsmonteur echt iets voor jou. De baan van een onderhoudsmonteur is erg afwisselend. Zo houd je je onder andere bezig met het repareren en afstellen van apparatuur. Ook het monteren, inspecteren en testen van apparatuur hoort hierbij. De mogelijkheden voor een onderhoudsmonteur zijn eindeloos.

Wat doe je als onderhoudsmonteur?

Om de functie van een onderhoudsmonteur in algemene zin te omschrijven zou je kunnen zeggen dat het een monteur is die allerlei soorten apparatuur onderhoudt. Hierbij kan je denken aan onderhoud bij grote landbouwbedrijven, energiemaatschappijen, productiebedrijven of bijvoorbeeld een ziekenhuis. De werkzaamheden van een onderhoudsmonteur verschillend per werkgebied. Zo zijn er onderhoudsmonteurs nodig voor de werktuigbouw, machinebouw of installatietechniek. Binnen het gebied van de installatietechniek houd je je bijvoorbeeld bezig met het onderhoud van gas, cv ketels en sanitair.

Hoe word je onderhoudsmonteur?

In eerste instantie wordt er minimaal een afgeronde mbo-opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, machinebouw of elektrotechniek gevraagd of iets wat daarop lijkt. Daarnaast moet je een brede kennis van techniek hebben en in het bezit zijn van een Vca-certificaat. Dit certificaat kan daarentegen vaak binnen een dag gehaald worden. Daarnaast kan je soms via een werk-leer traject aan de slag bij een bedrijf. Dus voldoe jij aan deze eisen en ben je secuur, kom je afspraken na, heb je verstand van apparatuur en ben je niet vies van fysiek werk waar je af en toe vuil van kan worden? Dan is dit wellicht een baan voor jou.

Hoe verschillen de werkzaamheden?

De werkzaamheden zijn vaak per dag verschillend. Dit maakt de functie als onderhoudsmonteur ook zo uitdagend. Je zal gaan werken met verschillende soorten apparaten. Afhankelijk van de werkomgeving zal dit gaan om een bepaald type machine, maar soms werk je ook met meerdere typen. Werkzaamheden waar je vooral aan kan denken zijn het oplossen van lekkages, timmerwerk, repareren en zelfs lassen. Ook los je storingen op, rapporteer je over installaties en machines en zorg je ervoor dat je de benodigde materialen voor het onderhoud besteld.

Onze nieuwsberichten

Onderhoud van je bovenkamer

Publicatiedatum 23 oktober 2024
Auteur Elise Pool
Ken je dat? Je zit helemaal in de flow achter je computer, maar na een paar uur voelt je hoofd als een vastgelopen harde schijf. Geen paniek - dat is heel normaal! Net zoals elk materiaal een breekpunt heeft, heeft ook ons brein zijn grenzen. Maar waarom behandelen we onze hersenen dan alsof het een non-stop draaiende machine is? Spoiler alert: je kunt geen nieuwe hersenen bestellen op Bol.com als de oude zijn doorgebrand!
Lees meer

We breiden onze diensten uit!

Publicatiedatum 17 oktober 2024
Auteur Elise Pool
Bij T-Pion zijn we altijd op zoek naar manieren om onze dienstverlening te verbeteren en onze mensen nóg beter van dienst te zijn. Daarom introduceren we een aantal nieuwe ontwikkelingen die ervoor zorgen dat jij als medewerker meer vrijheid, stabiliteit én groeikansen krijgt.
Lees meer

Is ploegendienst echt de manier voor meer vrijheid?

Publicatiedatum 3 oktober 2024
Auteur Elise Pool
“Vier ploegen, zes extra nachten per maand!” Het klinkt aantrekkelijk in de advertenties van bedrijven die ploegendiensten promoten. De belofte? Een hoger salaris én meer vrije tijd op momenten dat anderen juist aan het werk zijn. Het idee dat je midden op de dag kunt sporten of boodschappen kunt doen zonder drukte, lijkt verleidelijk. Maar hoeveel van deze voordelen zijn echt nieuw? En vooral, hoe houdbaar is een voortdurend wisselend ritme zonder dat het je gezondheid beïnvloedt?
Lees meer