Onderhoudsmonteur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als onderhoudsmonteur.

Voor wie is de functie onderhoudsmonteur geschikt?

Houd jij van aanpakken, heb je twee rechterhanden en heb je een opleiding als Onderhoudsmonteur gevolgd, Werktuigbouwkunde of iets wat daarop lijkt? Dan is de vacature onderhoudsmonteur echt iets voor jou. De baan van een onderhoudsmonteur is erg afwisselend. Zo houd je je onder andere bezig met het repareren en afstellen van apparatuur. Ook het monteren, inspecteren en testen van apparatuur hoort hierbij. De mogelijkheden voor een onderhoudsmonteur zijn eindeloos.

Wat doe je als onderhoudsmonteur?

Om de functie van een onderhoudsmonteur in algemene zin te omschrijven zou je kunnen zeggen dat het een monteur is die allerlei soorten apparatuur onderhoudt. Hierbij kan je denken aan onderhoud bij grote landbouwbedrijven, energiemaatschappijen, productiebedrijven of bijvoorbeeld een ziekenhuis. De werkzaamheden van een onderhoudsmonteur verschillend per werkgebied. Zo zijn er onderhoudsmonteurs nodig voor de werktuigbouw, machinebouw of installatietechniek. Binnen het gebied van de installatietechniek houd je je bijvoorbeeld bezig met het onderhoud van gas, cv ketels en sanitair.

Hoe word je onderhoudsmonteur?

In eerste instantie wordt er minimaal een afgeronde mbo-opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, machinebouw of elektrotechniek gevraagd of iets wat daarop lijkt. Daarnaast moet je een brede kennis van techniek hebben en in het bezit zijn van een Vca-certificaat. Dit certificaat kan daarentegen vaak binnen een dag gehaald worden. Daarnaast kan je soms via een werk-leer traject aan de slag bij een bedrijf. Dus voldoe jij aan deze eisen en ben je secuur, kom je afspraken na, heb je verstand van apparatuur en ben je niet vies van fysiek werk waar je af en toe vuil van kan worden? Dan is dit wellicht een baan voor jou.

Hoe verschillen de werkzaamheden?

De werkzaamheden zijn vaak per dag verschillend. Dit maakt de functie als onderhoudsmonteur ook zo uitdagend. Je zal gaan werken met verschillende soorten apparaten. Afhankelijk van de werkomgeving zal dit gaan om een bepaald type machine, maar soms werk je ook met meerdere typen. Werkzaamheden waar je vooral aan kan denken zijn het oplossen van lekkages, timmerwerk, repareren en zelfs lassen. Ook los je storingen op, rapporteer je over installaties en machines en zorg je ervoor dat je de benodigde materialen voor het onderhoud besteld.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer