Arbeidsmarktkrapte en gender, dit is hoe het zit in de techniek

Publicatiedatum 20 juni 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Met grootschalige campagnes van Techniek Nederland en regelmatige berichtgeving over krapte in de arbeidsmarkt, vooral in de techniek, is het wel duidelijk dat er een groot tekort is aan technisch personeel. In dit artikel bekijken we hoe dit kan.

Van de top tien beroepen met de grootste knelpunten tot en met 2028, zijn er vier functies die in de technieksector vallen (elektrotechnisch engineers, technici bouwkunde, engineers buiten de elektrotechniek, en machinemonteurs). Waarom deze beroepen worden beschreven als het met zich meedragend van knelpunten, zijn om de volgende redenen:
•    Toekomstige vraag naar arbeid per sector en beroep; zowel vervangingsvraag als uitbreidingsvraag. De techniek kan deels overgenomen worden door hedendaagse automatisering, maar een overgroot deel, bijvoorbeeld in de elektrotechniek en installatietechniek, blijft mensenwerk.
•    Verwachte aanbod van arbeid per beroep. Dit is het saldo van uitstroom en de verwachte instroom. De techniek kent nu een golf van vergrijzing, de verhouding van nieuwe technici staat niet gelijk aan de aantallen van mensen die na hun carrière in de techniek met pensioen gaan.

Voor de meest eenvoudige functies zijn er door middel van zijinstromers wel matches te maken, maar het gaat mis op de gespecialiseerdere functies. Er is een mismatch tussen vraag en aanbod, met name op het gebied van opleidingsniveau. Een groot deel van de mensen in deze groep heeft geen startkwalificatie of geen technische opleiding gevolgd. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld aan de slag als assemblagemedewerker, maar bijvoorbeeld niet als installatiemonteur, hier is specifieke kennis voor nodig die alleen door middel van een opleiding vergaard wordt.

De krapte gaat hand in hand met de verhouding tussen man en vrouw. Maar 14% van het technisch personeel is vrouw. Door de logische terughoudendheid van vrouwen om de techniek als carrièrepad te kiezen, is het potentieel dat blijft liggen groot. In 2022 hadden 609 duizend jongeren van 15 tot 35 jaar een afgeronde technische opleiding. Onder deze jonge technici waren bijna vier keer zoveel mannen (484 duizend) als vrouwen (125 duizend). Hoe het komt dat maar 14% van het technisch personeel vrouw is, maar er relatief meer vrouwen een technische opleiding heeft gevolgd, heeft te maken met de vervolgstappen die vrouwen nemen. Ze besluiten vaker dan mannen een beroep te beoefenen na hun technische studie, dat niet in de technische sector valt. Per scholingsniveau maakt het verschil ook uit, meisjes op het vmbo kiezen veel minder vaak een techniekprofiel dan meisjes op havo/vwo.

Het inzetten van campagnes, en kinderen al op de basisschool proberen enthousiast te maken over techniek, zijn manieren waarop er nu meer aandacht wordt gegeven aan het vakgebied. En dat is maar goed ook, want werknemers in de techniek geven hun baan gemiddeld een 8,1, allesbehalve saai dus. Voor mensen die tevredenheid in hun functie zoeken, is de techniek een zeer geschikte keuze.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer