Stel je voor dat je als onderhoudsmonteur een kristallen bol hebt waarmee je de toekomst van je beroep kunt voorspellen. Nou, hoewel we die bol niet letterlijk hebben, kunnen we wel een blik werpen op enkele trends en ontwikkelingen die de komende jaren van invloed zullen zijn op het werk van onderhoudsmonteurs.

Een van de grootste veranderingen die op komst zijn, is de toenemende automatisering en de inzet van robots. Je vraagt je misschien af of dit betekent dat robots je baan gaan overnemen. Gelukkig is het antwoord niet zo zwart-wit. Robots en automatisering kunnen eigenlijk je beste vrienden worden. Ze zijn handig voor repetitieve taken, zoals routinematig onderhoud en inspecties. Dit betekent minder eentonig werk voor jou en meer tijd om je te concentreren op complexe problemen. Je kent vast wel de situatie waarin een machine opeens niet meer werkt en je snel moet uitvogelen wat er aan de hand is. Machines worden slimmer en kunnen real-time gegevens verzamelen en analyseren. Dit opent de deur naar wat we “predictive maintenance” noemen. Je kunt nu problemen oplossen voordat ze je productie tot stilstand brengen. Dat betekent minder stress en minder kosten voor bedrijven.

Stel je voor dat je niet meer met dikke handleidingen hoeft te sjouwen of door ingewikkelde schema’s hoeft te bladeren. Dankzij digitalisering en Augmented Reality (AR) kun je nu al die informatie op je smartphone hebben. Dit maakt je werk een stuk eenvoudiger en sneller. Als je een reparatie moet uitvoeren, kun je direct instructies opvragen en complexe schema’s visualiseren. Bovendien kun je, als je vastloopt, een expert raadplegen die op afstand met je kan meekijken en je begeleiden. Het is als het hebben van een mentor in je broekzak.

De groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid heeft ook invloed op het werk. Je zou bijvoorbeeld betrokken kunnen raken bij het aanpassen van machines om energie-efficiënter te werken of om te voldoen aan strengere milieuregelgeving. Bovendien zal je werk betrekking hebben op het onderhoud van groenere technologieën, zoals zonne- en windenergiesystemen.

Hoewel technologie en processen evolueren, verandert er één ding niet: veiligheid staat altijd voorop. Je zult op de hoogte moeten blijven van veiligheidsprotocollen om jezelf en anderen te beschermen. De toekomst binnen het beroep van onderhoudsmonteur kent dus stabiele factoren, en nieuwe ontwikkelingen, benieuwd naar werk binnen deze sector, check onze vacatures hier: vacatures onderhoudsmonteur.

Contact