Wat is het verschil tussen detacheren, uitzenden en werving & selectie?

Publicatiedatum 25 juli 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Als je op zoek bent naar werk of personeel, kun je te maken krijgen met termen als detacheren, uitzenden en werving & selectie. Deze drie vormen van arbeidsbemiddeling hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel leggen we op een begrijpelijke manier uit wat ze inhouden en wat de verschillen zijn.

Detacheren
Bij detacheren wordt een werknemer tijdelijk uitgeleend aan een andere organisatie. Stel je voor dat een bedrijf (het detacheringsbureau) een werknemer heeft met specifieke kennis en vaardigheden. Deze werknemer wordt dan voor een bepaalde periode (in het geval van T-Pion ongeveer een jaar) bij een ander bedrijf geplaatst om daar te werken aan een project of om een functie te vervullen. De werknemer blijft in dienst bij het detacheringsbureau, dat ook het salaris en de arbeidsvoorwaarden regelt. Detacheren wordt vaak gebruikt voor gespecialiseerde functies waarbij specifieke kennis nodig is. Na een periode die uitgedrukt wordt in gewerkte uren, kan de opdrachtgever de werknemer overnemen, om daar vast in dienst te gaan. 

Uitzenden
Uitzenden is flexibeler en meestal voor kortere periodes dan detacheren. Als een bedrijf plotseling extra personeel nodig heeft, bijvoorbeeld door ziekte van vaste medewerkers of tijdens drukke periodes, kan het een uitzendbureau inschakelen. Het uitzendbureau stuurt dan een uitzendkracht die tijdelijk bij het bedrijf gaat werken. Uitzendkrachten kunnen voor allerlei soorten werk worden ingezet, van administratieve taken tot productiewerk. Ze zijn in dienst bij het uitzendbureau en worden betaald door het uitzendbureau. Dit type werk biedt zowel de werknemer als de werkgever veel flexibiliteit; werknemers kunnen gemakkelijk van werkplek wisselen en werkgevers kunnen snel inspelen op veranderingen in hun personeelsbehoefte.

Werving & Selectie
Werving & selectie is een proces waarbij een bedrijf op zoek gaat naar een nieuwe medewerker die direct bij hen in dienst komt. Een wervings- en selectiebureau helpt het bedrijf om de juiste kandidaat te vinden. Dit bureau voert gesprekken met potentiële kandidaten, bekijkt hun kwalificaties en helpt bij het maken van de beste keuze. Als de juiste persoon is gevonden, treedt deze direct in dienst bij het bedrijf met een vast of tijdelijk contract. Werving & selectie wordt gebruikt voor allerlei functies binnen een bedrijf, van instapfuncties tot managementposities, en is gericht op een langdurige samenwerking.

Elk van deze vormen van arbeidsbemiddeling heeft zijn eigen voordelen en toepassingen, afhankelijk van de behoeften van bedrijven en werknemers. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijke baan, een plek waar jouw expertise goed ingezet wordt, of een vaste functie, er is altijd een passende oplossing. Zo kunnen zowel werknemers als werkgevers flexibel inspelen op de eisen van de arbeidsmarkt.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer