Achter de schermen bij onze recruitmentafdeling

Publicatiedatum 13 juni 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

We spreken met Laurens en Martina, twee van onze consultants. Hoe werkt het recruitmentproces? En hoe zetten zij zich als consultants in om het beste voor jou als werkzoekende te regelen? Hier delen ze hun persoonlijke ervaringen.

Kennismaking

Tijdens het gesprek met de kandidaat worden standaard onderwerpen besproken, zoals het bezit van een rijbewijs, salariswensen en wat je belangrijk vindt in een baan. Martina: “Wat de kandidaat wil, is het allerbelangrijkst. Hiermee kunnen we later een goede match bewerkstelligen. Natuurlijk telt het verleden ook mee; het is praktisch om te weten met welke machines iemand heeft gewerkt, zoals in de werktuigbouwkunde. Deze informatie is nuttig voor de ondernemingen.” Laurens benadrukt ook het belang van de kandidaat: “De focus ligt bij ons op de werkzoekende. Om dit goed te doen, moeten we onze opdrachtgevers goed kennen. Bedrijfsbezoeken helpen ons te bepalen of een onderneming geschikt is voor de kandidaat. De bedrijfscultuur en de persoonlijkheid van de kandidaat zijn hierin erg belangrijk.”

Het is niet erg om bij te leren als consultant, vinden beiden. “Een werkzoekende weet vaak meer over zijn/haar vakgebied dan wij. Zij ademen techniek, en daar kunnen wij als consultants alleen maar van leren,” zegt Laurens. Transparantie over het proces is belangrijk. Ze informeren de kandidaat bijvoorbeeld dat taalbarrières een rol kunnen spelen in het plaatsingsproces. Toch vinden ze meestal een geschikt bedrijf dat hiermee kan omgaan.

Matching

Na het kennismakingsgesprek is het tijd om mogelijke bedrijven voor de kandidaat te vinden. De consultants gaan graag mee naar het sollicitatiegesprek. Dit biedt voordelen zoals directe terugkoppeling en extra begeleiding van de sollicitant. Kandidaten die sociaal ingetogen zijn, kunnen hier zeker van profiteren. Als de kandidaat liever alleen naar het sollicitatiegesprek gaat, bereiden de consultants haar/hem zo goed mogelijk voor. Martina: “Wat helpt, is dat wij actief contact hebben met de contactpersonen van de bedrijven. Dat, gecombineerd met onze bedrijfsbezoeken, stelt ons in staat de kandidaat goed voor te bereiden op mogelijke vragen van de recruitmentafdeling.”

Laurens benadrukt het belang van keuzevrijheid: “De kandidaat de keus geven uit meerdere bedrijven is iets waar we ons sterk voor maken. Nieuw werk zoeken is iets heel persoonlijks, en dat kan vaak niet met maar één bedrijf als optie.”

Na de plaatsing

Na een succesvolle plaatsing blijft direct contact met het bedrijf en de kandidaat belangrijk. Wij blijven uiteindelijk de werkgever, wat persoonlijke aandacht vereist. Laurens: “Het kan voorkomen dat het toch niet matcht tussen de partijen. Soms ontdek je dat pas na een tijdje werken. Dit proberen we te voorkomen door veel vragen te stellen en knelpunten op te lossen.”

In de meeste gevallen gaat alles goed. Martina: “Zelf initiatief tonen als consultant is erg belangrijk. Mensen waarderen het als je actief voor ze bezig bent en meedenkt. Zo eindigt een match met positieve ervaringen van alle kanten.”

Onze nieuwsberichten

Ik word gedetacheerd, wat zijn mijn rechten?

Publicatiedatum 11 december 2024
Detachering is een manier van werken waarbij je in dienst bent van een detacheringsbureau, maar je werk voor een opdrachtgever uitvoert. Het biedt flexibiliteit en kansen, maar roept ook vragen op over je rechten en zekerheden. In dit artikel leggen we uit wat detachering precies inhoudt, welke fasen er zijn en welke rechten je hebt, met een speciale focus op zaken zoals ziekte en arbeidsomstandigheden. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je beter inschatten wat deze werkconstructie voor jou betekent.
Lees meer

2025 komt eraan, wat betekent dit voor jouw werk?

Publicatiedatum 28 november 2024
De kalender springt straks op 2025, en dat betekent verandering. Grote verandering. Of je nu in de bouw, de techniek of de installatiesector werkt, er gaat veel gebeuren dat jouw werk en arbeidsvoorwaarden raakt. Wat precies? Dat leggen we je stap voor stap uit. Zo weet je niet alleen wat je kunt verwachten, maar ook hoe je je kunt voorbereiden.
Lees meer

Hoe de technieksector zijn imago transformeert van vervuilend naar verrassend schoon

Publicatiedatum 14 november 2024
De technische sector heeft lang te kampen gehad met een imago van milieuvervuiling en verspilling. Maar de realiteit is dat er de afgelopen jaren flinke verbeteringen hebben plaatsgevonden deze industrie. Een groene transformatie die de sector duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker maakt dan voorheen.
Lees meer