Achter de schermen bij onze recruitmentafdeling

Publicatiedatum 13 juni 2024
Wijzigingsdatum 13 maart 2025

We spreken met Laurens en Martina, twee van onze consultants. Hoe werkt het recruitmentproces? En hoe zetten zij zich als consultants in om het beste voor jou als werkzoekende te regelen? Hier delen ze hun persoonlijke ervaringen.

Kennismaking

Tijdens het gesprek met de kandidaat worden standaard onderwerpen besproken, zoals het bezit van een rijbewijs, salariswensen en wat je belangrijk vindt in een baan. Martina: “Wat de kandidaat wil, is het allerbelangrijkst. Hiermee kunnen we later een goede match bewerkstelligen. Natuurlijk telt het verleden ook mee; het is praktisch om te weten met welke machines iemand heeft gewerkt, zoals in de werktuigbouwkunde. Deze informatie is nuttig voor de ondernemingen.” Laurens benadrukt ook het belang van de kandidaat: “De focus ligt bij ons op de werkzoekende. Om dit goed te doen, moeten we onze opdrachtgevers goed kennen. Bedrijfsbezoeken helpen ons te bepalen of een onderneming geschikt is voor de kandidaat. De bedrijfscultuur en de persoonlijkheid van de kandidaat zijn hierin erg belangrijk.”

Het is niet erg om bij te leren als consultant, vinden beiden. “Een werkzoekende weet vaak meer over zijn/haar vakgebied dan wij. Zij ademen techniek, en daar kunnen wij als consultants alleen maar van leren,” zegt Laurens. Transparantie over het proces is belangrijk. Ze informeren de kandidaat bijvoorbeeld dat taalbarrières een rol kunnen spelen in het plaatsingsproces. Toch vinden ze meestal een geschikt bedrijf dat hiermee kan omgaan.

Matching

Na het kennismakingsgesprek is het tijd om mogelijke bedrijven voor de kandidaat te vinden. De consultants gaan graag mee naar het sollicitatiegesprek. Dit biedt voordelen zoals directe terugkoppeling en extra begeleiding van de sollicitant. Kandidaten die sociaal ingetogen zijn, kunnen hier zeker van profiteren. Als de kandidaat liever alleen naar het sollicitatiegesprek gaat, bereiden de consultants haar/hem zo goed mogelijk voor. Martina: “Wat helpt, is dat wij actief contact hebben met de contactpersonen van de bedrijven. Dat, gecombineerd met onze bedrijfsbezoeken, stelt ons in staat de kandidaat goed voor te bereiden op mogelijke vragen van de recruitmentafdeling.”

Laurens benadrukt het belang van keuzevrijheid: “De kandidaat de keus geven uit meerdere bedrijven is iets waar we ons sterk voor maken. Nieuw werk zoeken is iets heel persoonlijks, en dat kan vaak niet met maar één bedrijf als optie.”

Na de plaatsing

Na een succesvolle plaatsing blijft direct contact met het bedrijf en de kandidaat belangrijk. Wij blijven uiteindelijk de werkgever, wat persoonlijke aandacht vereist. Laurens: “Het kan voorkomen dat het toch niet matcht tussen de partijen. Soms ontdek je dat pas na een tijdje werken. Dit proberen we te voorkomen door veel vragen te stellen en knelpunten op te lossen.”

In de meeste gevallen gaat alles goed. Martina: “Zelf initiatief tonen als consultant is erg belangrijk. Mensen waarderen het als je actief voor ze bezig bent en meedenkt. Zo eindigt een match met positieve ervaringen van alle kanten.”

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer