Technisch jargon: 5 veelvoorkomende woorden uitgelegd

Publicatiedatum 19 februari 2024
Wijzigingsdatum 27 juni 2024
Auteur Elise Pool

Verspaning
Laten we beginnen met "verspaning". Dit is een term die je veel tegenkomt in de werktuigbouwkunde en de maakindustrie. Verspaning is simpelweg het proces van het vormgeven van materiaal door het te snijden, frezen of boren. Het is een belangrijke stap in het produceren van allerlei soorten onderdelen en componenten, van metalen tot kunststoffen.

TIG/MIG en MAG lassen
Lassen is een veelvoorkomende techniek in verschillende branches, waaronder de installatietechniek en de metaalbewerking. Laten we eens kijken naar het verschil tussen TIG, MIG en MAG lassen:

  • TIG Lassen 
    TIG lassen, is een lasproces waarbij een niet-verbruikbare wolfraamelektrode wordt gebruikt om de lasboog te creëren. Dit proces staat bekend om zijn precisie en veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor het lassen van verschillende metalen, zoals staal, aluminium, koper en titanium. Tijdens het TIG lassen wordt een inert gas, zoals argon of helium, gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen oxidatie door zuurstof uit de lucht.
  • MIG Lassen 
    MIG lassen, is een lasproces waarbij een continue draadtoevoer wordt gebruikt om het lasmateriaal te leveren, terwijl een beschermend inert gas, zoals argon of mengsels van argon en koolstofdioxide, wordt gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen verontreinigingen uit de atmosfeer. Het is een van de snelste en meest veelzijdige lastechnieken, geschikt voor het lassen van verschillende metalen en metaallegeringen, waaronder staal, roestvrij staal en aluminium. MIG lassen is relatief eenvoudig te leren en wordt veel gebruikt in de productie van auto's, constructiewerk en andere industriële toepassingen.
  • MAG Lassen
    MAG lassen, is vergelijkbaar met MIG lassen, maar maakt gebruik van een actief gas, zoals koolstofdioxide (CO2), in plaats van een inert gas. MAG lassen wordt vaak gebruikt voor het lassen van materialen zoals koolstofstaal, laag-gelegeerd staal en sommige roestvrijstalen legeringen. Het biedt een goede productiviteit en is geschikt voor het lassen van dikke materialen in diverse industriële toepassingen, zoals scheepsbouw, constructie en pijpleidingen.

Lassers kennen dus verschillende specialismen, kan jij dit? Dan is een baan als lasser een mooie kans voor je.

CNC
CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit verwijst naar een geautomatiseerd fabricageproces waarbij computers worden gebruikt om machines zoals draaibanken en freesmachines aan te sturen. CNC-machines zijn nauwkeurig en efficiënt en worden veel gebruikt in de metaalbewerking en de werktuigbouwkunde.

Hydrauliek
Hydrauliek is een technologie die gebruikmaakt van vloeistoffen, meestal oliën, om kracht over te brengen en mechanische bewegingen te genereren. Het wordt vaak gebruikt in machines en systemen waar grote krachten moeten worden overgebracht, zoals in graafmachines en hydraulische persen.

E&I
E&I staat voor Elektro en Instrumentatie. Dit is een term die veel wordt gebruikt in de industrie, met name in sectoren zoals chemische installaties, energiecentrales, olie- en gasinstallaties, en andere industriële faciliteiten. Het verwijst naar de combinatie van elektrotechniek (elektrische systemen) en instrumentatie (meet- en regelsystemen).

Elektrotechniek: Dit omvat alles wat te maken heeft met elektrische systemen, zoals stroomverdeling, bedrading, schakelapparatuur, elektrische motoren en generatoren, verlichtingssystemen en elektrische veiligheidssystemen.

Instrumentatie: Dit omvat het ontwerp, de installatie en het onderhoud van meet- en regelsystemen die worden gebruikt om de werking en prestaties van industriële processen te bewaken en te regelen. Instrumentatie omvat sensoren, transmitters, regelaars, en andere apparatuur die wordt gebruikt voor het verzamelen, analyseren en beheren van procesgegevens.

Onze nieuwsberichten

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer

Welke technische baan past bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid?

Publicatiedatum 4 juli 2024
Auteur Elise Pool
Er is veel variatie in de types persoonlijkheden en vaardigheden die passen bij verschillende technische functies. In dit overzicht highlighten we een aantal functies die aansluiten bij je competenties en wensen.
Lees meer