Technisch jargon: 5 veelvoorkomende woorden uitgelegd

Publicatiedatum 19 februari 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Verspaning
Laten we beginnen met "verspaning". Dit is een term die je veel tegenkomt in de werktuigbouwkunde en de maakindustrie. Verspaning is simpelweg het proces van het vormgeven van materiaal door het te snijden, frezen of boren. Het is een belangrijke stap in het produceren van allerlei soorten onderdelen en componenten, van metalen tot kunststoffen.

TIG/MIG en MAG lassen
Lassen is een veelvoorkomende techniek in verschillende branches, waaronder de installatietechniek en de metaalbewerking. Laten we eens kijken naar het verschil tussen TIG, MIG en MAG lassen:

  • TIG Lassen 
    TIG lassen, is een lasproces waarbij een niet-verbruikbare wolfraamelektrode wordt gebruikt om de lasboog te creëren. Dit proces staat bekend om zijn precisie en veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor het lassen van verschillende metalen, zoals staal, aluminium, koper en titanium. Tijdens het TIG lassen wordt een inert gas, zoals argon of helium, gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen oxidatie door zuurstof uit de lucht.
  • MIG Lassen 
    MIG lassen, is een lasproces waarbij een continue draadtoevoer wordt gebruikt om het lasmateriaal te leveren, terwijl een beschermend inert gas, zoals argon of mengsels van argon en koolstofdioxide, wordt gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen verontreinigingen uit de atmosfeer. Het is een van de snelste en meest veelzijdige lastechnieken, geschikt voor het lassen van verschillende metalen en metaallegeringen, waaronder staal, roestvrij staal en aluminium. MIG lassen is relatief eenvoudig te leren en wordt veel gebruikt in de productie van auto's, constructiewerk en andere industriële toepassingen.
  • MAG Lassen
    MAG lassen, is vergelijkbaar met MIG lassen, maar maakt gebruik van een actief gas, zoals koolstofdioxide (CO2), in plaats van een inert gas. MAG lassen wordt vaak gebruikt voor het lassen van materialen zoals koolstofstaal, laag-gelegeerd staal en sommige roestvrijstalen legeringen. Het biedt een goede productiviteit en is geschikt voor het lassen van dikke materialen in diverse industriële toepassingen, zoals scheepsbouw, constructie en pijpleidingen.

Lassers kennen dus verschillende specialismen, kan jij dit? Dan is een baan als lasser een mooie kans voor je.

CNC
CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit verwijst naar een geautomatiseerd fabricageproces waarbij computers worden gebruikt om machines zoals draaibanken en freesmachines aan te sturen. CNC-machines zijn nauwkeurig en efficiënt en worden veel gebruikt in de metaalbewerking en de werktuigbouwkunde.

Hydrauliek
Hydrauliek is een technologie die gebruikmaakt van vloeistoffen, meestal oliën, om kracht over te brengen en mechanische bewegingen te genereren. Het wordt vaak gebruikt in machines en systemen waar grote krachten moeten worden overgebracht, zoals in graafmachines en hydraulische persen.

E&I
E&I staat voor Elektro en Instrumentatie. Dit is een term die veel wordt gebruikt in de industrie, met name in sectoren zoals chemische installaties, energiecentrales, olie- en gasinstallaties, en andere industriële faciliteiten. Het verwijst naar de combinatie van elektrotechniek (elektrische systemen) en instrumentatie (meet- en regelsystemen).

Elektrotechniek: Dit omvat alles wat te maken heeft met elektrische systemen, zoals stroomverdeling, bedrading, schakelapparatuur, elektrische motoren en generatoren, verlichtingssystemen en elektrische veiligheidssystemen.

Instrumentatie: Dit omvat het ontwerp, de installatie en het onderhoud van meet- en regelsystemen die worden gebruikt om de werking en prestaties van industriële processen te bewaken en te regelen. Instrumentatie omvat sensoren, transmitters, regelaars, en andere apparatuur die wordt gebruikt voor het verzamelen, analyseren en beheren van procesgegevens.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer