Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.

De invloed van andere sectoren spelen mee in werk zoeken in de techniek. Zo  kunnen bedrijven in de techniek minder actief zijn of zelfs gesloten vanwege de bouwvakvakantie. Dit betekent dat het sollicitatieproces langer kan duren dan normaal. Bedrijven kunnen vertraging oplopen in het beantwoorden van sollicitaties en het plannen van gesprekken. Ga er dus maar vanuit dat je geduldig moet gaan zijn en dat het iets langer kan duren voordat je reactie krijgt.

Een groot voordeel van solliciteren tijdens de zomervakantie is dat er minder concurrentie is. Veel mensen wachten tot na de vakantie om te solliciteren. Tijdens de vakantie reflecteren ze vaak op hun carrière en besluiten dan pas om na de vakantie actief te gaan solliciteren. Hierdoor heb jij tijdens de zomervakantie minder concurrentie en dus een grotere kans om op te vallen bij werkgevers. Vanaf september komen er structureel meer vacatures online, dus dan is de kans groter dat er iets leuks voor je bij zit. Ga je als niet-startende op zoek naar een vacature in deze periode? Houd dan wel rekening met concurrentie van starters die in het afgelopen schooljaar hun diploma hebben behaald.

Financieel is het ook gunstig om nu een baan te zoeken. Sinds 1 juli is het minimumloon verhoogd van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur. Dit is goed nieuws als je minimumloon gewend bent. Solliciteren na deze verhoging betekent dat je meteen een hoger loon hebt. Daarmee samenhangend is de verhoging van het AOW, deze gaat tot wel €28 per maand omhoog. 

Daarnaast bieden veel bedrijven in de zomer flexibele werkschema’s aan, of zijn ze op zoek naar tijdelijke medewerkers om de vakantieperiodes van hun vaste personeel te overbruggen. Dit is een goede kans om via een tijdelijke positie bij een bedrijf binnen te komen, dit kan je helpen om een vaste positie te krijgen in de toekomst. Vooral voor starters is dit een goede zet om wat meer ervaring op te doen. Het laat ook zien dat je bereid bent om flexibel te zijn, iets wat werkgevers als pluspunt zien. 

Als je niet op vakantie gaat en in deze maanden flexibel inzetbaar bent, kan solliciteren tijdens de zomervakantie in je voordeel werken. Je moet wel een flinke bak geduld hebben, maar anderzijds kan het je wel een frisse start bieden in je loopbaan.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer