Mechanisch of mechatronisch, wat is het nou eigenlijk?

Publicatiedatum 15 augustus 2024
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

Twee termen die op het eerste gezicht misschien veel op elkaar lijken, maar in werkelijkheid behoorlijk verschillende betekenissen hebben, zijn "mechanisch" en "mechatronisch". Laten we maar eens écht uitleggen wat ze inhouden.

Laten we het concreet maken door de functie eerste monteur mechatronica te nemen. Als eerste monteur mechatronica ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van machines en technische systemen die zowel mechanische als elektronische componenten bevatten. Het vakgebied mechatronica combineert mechanica, elektronica en informatica om systemen te ontwerpen, te installeren en te onderhouden.

Laten we het verschil tussen een mechanisch monteur en een mechatronisch monteur even verduidelijken. Een mechanisch monteur richt zich voornamelijk op de mechanische onderdelen van machines. Dit houdt in dat hij of zij werkt met dingen zoals tandwielen, lagers, assen en andere mechanische componenten. De focus ligt hier op het oplossen van problemen met de mechanische werking van machines, het vervangen van versleten onderdelen en het uitvoeren van mechanisch onderhoud.

Aan de andere kant houdt een mechatronisch monteur zich bezig met zowel mechanische als elektronische systemen. Dit betekent dat ze niet alleen de mechanische onderdelen van machines begrijpen, maar ook de elektronische componenten zoals sensoren en besturingssystemen. Mechatronica is een vakgebied dat bestaat uit veel onderdelen, en als mechatronisch monteur moet je zowel de mechanische als de elektronische systemen van een machine kunnen onderhouden.

In de praktijk betekent dit dat als er een storing is in een machine, een mechatronisch monteur eerst zal moeten uitzoeken of het probleem mechanisch, elektrisch of een combinatie van beide is. Bijvoorbeeld, als een machine niet goed werkt, kan het probleem komen door een defecte motor (elektronisch), een kapotte tandwiel (mechanisch), of een probleem met de besturingseenheid (combinatie van beide). Dan is de taak om alle aspecten van de machine te controleren en te zorgen dat alles weer correct functioneert.

Naast het onderhoud en de reparaties werkt een mechatronisch monteur ook aan de installatie van nieuwe machines en systemen. Hierbij moet deze persoon ervoor zorgen dat alle onderdelen correct zijn gemonteerd en dat het elektronische systeem goed is ingesteld om de mechanische onderdelen aan te sturen.

In het kort is de functie een stuk meer uitgebreid dan die van een puur mechanisch monteur omdat je zowel met de mechanische als de elektronische kant van machines bezig bent. Dit vereist een bredere technische kennis en vaardigheid, maar het maakt het werk ook diverser en uitdagender.

Onze nieuwsberichten

Jouw ontdekkingsreis bij T-Pion

Publicatiedatum 10 april 2025
We noemen het niet voor niets een ontdekkingsreis. Het vinden van een nieuwe baan is geen sprint, maar eerder een reis vol keuzes, zijwegen, nieuwe inzichten en – als het goed is – een plek waar jij je helemaal thuis voelt. Bij T-Pion helpen we jou niet alleen met het vinden van een nieuwe uitdaging in de techniek, maar begeleiden we je stap voor stap. Transparant, duidelijk met oog voor jouw persoonlijke doelen en wensen.
Lees meer

Ruimte om te groeien en kansen in de techniek

Publicatiedatum 10 april 2025
Groei en ontwikkeling. We horen overal hoe belangrijk het is. Voor jezelf, om uitgedaagd te worden en geprikkeld te blijven. Het gaat namelijk over hoe jij, elke dag een beetje beter, wijzer en vooral blijer kunt worden in je werk én persoonlijke leven. Wij geloven dat groei begint bij jezelf. En hoe meer je kan groeien hoe gelukkiger je wordt. Dit kan een inhoudelijke ontwikkeling zijn in de diepte, breedte of in een compleet ander werkgebied. Maar ook groei in hoe je zelf in het leven staat en dagelijkse uitdagingen aangaat. Want wat zegt een functietitel op het cv nou eigenlijk?
Lees meer

Run for Kika

Publicatiedatum 3 april 2025
Op 22 maart 2025 stond Texel in het teken van een hardloopwedstrijd. Honderden lopers stonden klaar aan de start om te lopen voor het goede doel. Eén van de lopers was Ronald Bonthuis. Ronald liep de halve marathon van 21,1 kilometer, een persoonlijke uitdaging. Maar voor Ronald lag vooral de uitdaging in het ophalen van zoveel mogelijk geld voor Kika – Stichting Kinderen Kankervrij. ‘De halve marathon zelf was een prachtige uitdaging, maar het meest dankbare zat in de weg ernaartoe: donaties werven en bewustzijn creëren en mensen in beweging krijgen’.
Lees meer