5 studies om (mechanical) engineer te worden

Publicatiedatum 3 december 2023
Wijzigingsdatum 7 januari 2025

De functie van (mechanical) engineer is er een met veel verantwoordelijkheden, er is in de arbeidsmarkt veel vraag naar bekwame engineers. Maar wat moet je studeren om het te kunnen worden? Wij hebben een lijstje met scholen in Gelderland en Overijssel opgesteld waar de verschillende mogelijkheden worden uitgelicht.

Een veelvoorkomende optie is de studie Werktuigbouwkunde, maar ook de leerweg Procestechniek sluit goed aan bij de baan. Op mbo-niveau is het mogelijk om onder andere bij ROC Nijmegen de vier jaar durende BOL-studie Technicus Engineering – Werktuigbouwkunde/​Energietechniek te volgen. Je wordt een specialist in het bedenken, ontwerpen, ontwikkelen en installeren van ingewikkelde technische producten. Naast werktuigbouwkunde en energietechniek leer jij tekenen, werk voorbereiden, produceren en monteren. En het 3D-printen van prototypes. Behoefte aan nog meer kennis? Met deze diploma kan je makkelijk doorstromen naar hbo-studies in dezelfde sector. Zelfs met een mbo-diploma kan je engineer worden, het is dan wel voornaam dat je veel ervaring opdoet tijdens je studie. Er zijn veel verschillende types engineering dus een specialisatie kiezen is heel belangrijk.

Het Windesheim in Zwolle biedt de studie Werktuigbouwkunde aan, deze duurt 4 jaar. Bij voltooiing ben je in het bezit van een bachelordiploma, waar je goed mee uit de voeten kan in de arbeidsmarkt. Je stroopt je mouwen op en gaat aan de slag met een mix aan kennis, onderzoek, praktische skills en projecten. Van productietechnieken, mechanica tot energie- en besturingstechniek en van 3D-CAD-tekenen, automatisering, machineonderdelen tot materiaalkunde. En je vindt het evenwicht tussen creativiteit en techniek, theorie en praktijk.

Een hbo-studie Werktuigbouwkunde volgen naast je werk? Of simpelweg niet toe aan een voltijdstudie? Saxion Enschede en HAN Arnhem bieden allebei een deeltijdstudie Werktuigbouwkunde aan. HAN heeft een twee jaar durende Associate Degree, die van Saxion is een Bachelor. Een kijk op de toekomst is belangrijk, de inhoud van de studie is daar ook op aangepast, met een focus op werktuigbouwkundige automatisering en duurzame energie, blijf jij up-to-date met de huidige ontwikkelingen in het vak.

Echt expert worden in het vak? University of Twente biedt de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Electrical Engineering. Je vak in het Engels beheersen geeft je nog meer kans op de arbeidsmarkt. Het allerbelangrijkste is dat je goed bent in wiskundig en abstract denken en nooit uitgeleerd raakt. Wiskunde is de taal van ingenieurs. Die taal moet je als engineer-student kunnen spreken.

Veel mogelijkheden om engineer te worden dus, daarnaast zijn er ook opties om je te verdiepen in een specialisatie binnen de engineering, denk aan een minor in bijvoorbeeld Applied Mechanics. We hebben een aantal mooie functies beschikbaar, check bijvoorbeeld de beste vacatures engineering die we voor jou hebben.

Onze nieuwsberichten

Ik word gedetacheerd, wat zijn mijn rechten?

Publicatiedatum 11 december 2024
Detachering is een manier van werken waarbij je in dienst bent van een detacheringsbureau, maar je werk voor een opdrachtgever uitvoert. Het biedt flexibiliteit en kansen, maar roept ook vragen op over je rechten en zekerheden. In dit artikel leggen we uit wat detachering precies inhoudt, welke fasen er zijn en welke rechten je hebt, met een speciale focus op zaken zoals ziekte en arbeidsomstandigheden. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je beter inschatten wat deze werkconstructie voor jou betekent.
Lees meer

2025 komt eraan, wat betekent dit voor jouw werk?

Publicatiedatum 28 november 2024
De kalender springt straks op 2025, en dat betekent verandering. Grote verandering. Of je nu in de bouw, de techniek of de installatiesector werkt, er gaat veel gebeuren dat jouw werk en arbeidsvoorwaarden raakt. Wat precies? Dat leggen we je stap voor stap uit. Zo weet je niet alleen wat je kunt verwachten, maar ook hoe je je kunt voorbereiden.
Lees meer

Hoe de technieksector zijn imago transformeert van vervuilend naar verrassend schoon

Publicatiedatum 14 november 2024
De technische sector heeft lang te kampen gehad met een imago van milieuvervuiling en verspilling. Maar de realiteit is dat er de afgelopen jaren flinke verbeteringen hebben plaatsgevonden deze industrie. Een groene transformatie die de sector duurzamer, efficiënter en milieuvriendelijker maakt dan voorheen.
Lees meer