Werkvoorbereider W

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als werkvoorbereider.

Wat is een werkvoorbereider?

De werkvoorbereider heeft een belangrijke rol binnen de technische branches. In principe zorgt de werkvoorbereider ervoor dat alle projecten tot in de detail goed worden voorbereid en de uitvoering goed verloopt. Een werkvoorbereider coördineert projecten in de installatietechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en in de bouw. De functie van werkvoorbereider is afwisselend en veelzijdig. Maar wat doet een werkvoorbereider dan zoal? Als werkvoorbereider brengt jij in kaart wat er allemaal moet gebeuren. Je controleert tekeningen, maakt calculaties, maakt de planning en zorgt voor de benodigde middelen. Alle materialen moeten op het juiste moment op de juiste plek zijn, zodat het project kan starten! Om dit te kunnen realiseren ben je veel in contact met verschillende technische specialisten, bijvoorbeeld de leveranciers, aannemers, tekenaars, planners, engineers en monteurs.

Wat doet een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat een goede planning wordt opgesteld. Er moet voldoende personeel worden ingezet en alle materialen moeten worden ingekocht en op tijd beschikbaar zijn. De exacte inhoud van de functie is afhankelijk van de organisatie waar je als werkvoorbereider aan de slag gaat. Vaak zie je dat de functie als werkvoorbereider wordt gecombineerd met de functie van planner, technisch tekenaar en calculator. Zo ben je als planner verantwoordelijk voor de planning van het project (personeel, werkroosters, inkoop van materialen). Als technisch tekenaar verzorg je de gedetailleerde technische tekeningen voor het project. De werkzaamheden van de calculator zijn ook van cruciaal belang. De calculator maakt op basis van alle verzamelde informatie over het bouwproject berekeningen voor de benodigde uren en materialen. Aan de hand hiervan kan er een begroting worden opgesteld. De werkvoorbereider wordt over het algemeen aangestuurd door de projectleider.

Wat doet een werkvoorbereider in de bouw?

Voordat er kan worden gestart met de bouw van een woning, kantoor of winkelcentrum, moet er over van alles worden nagedacht. De werkvoorbereider speelt hierin een belangrijke rol. Zo maak jij de planning van de start tot aan het einde van het project. Je zorgt voor voldoende personeel, inkoop van materiaal en je zorgt ervoor dat het materiaal op de juiste plek aanwezig is. Tijdens de bouw houd je de voortgang constant in de gaten en zorg je ervoor dat er geen onnodige vertragingen oplopen. Om in deze branche en functie aan de slag te kunnen gaan moet je zeker over een aantal competenties beschikken, waaronder bouwkundig inzicht, plannen en organiseren en samenwerken. Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de stap richting projectleider maken.

Hoeveel verdient een werkvoorbereider?

Om als werkvoorbereider aan de slag te kunnen gaan moet je in het bezit zijn van een mbo-diploma richting bouw of infra. Maar ook een afgeronde mbo of hbo opleiding richting werktuigbouwkunde of civiele techniek kan een goede basis zijn om als werkvoorbereider te starten. In de praktijk zie je vaak dat een technische specialist in de rol van werkvoorbereider groeit. Competenties waar je zeker over moet beschikken zijn plannen en organiseren! Stressbestendigheid en oplossingsgerichtheid helpen je ook zeker in deze functie. Je moet snel kunnen schakelen en proactief meedenken. Er is vrijwel altijd vraag naar goede werkvoorbereiders. Start jij net in deze rol, bijvoorbeeld als werkvoorbereider bouw? Dan kun je een salaris verwachten rond de €2700 bruto per maand. Naarmate je ervaring en kennis groeit, zal ook jouw salaris meegroeien. Hierbij kun je denken aan een salaris tussen de €3500 en €4500 bruto per maand. Uiteraard zal dit per werkgever verschillen, maar dit geeft een aardige richting.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer