Calculator

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als calculator.

Wat doet een calculator?

De exacte taken van een calculator verschilt per organisatie. De werkgever kan deze functie namelijk zo uitgebreid maken als nodig. Maar over het algemeen bestaan de hoofdtaken van een calculator uit het berekenen van de benodigde materialen en de hoeveelheden hiervan, het aanvragen en verwerken van offertes en het opstellen van begrotingen. Dit zijn uiteraard hoofdlijnen en hier vallen nog uiteenlopende deeltaken onder. Je werkt veel samen met collega’s zoals de planners, uitvoerders, projectleiders en tekenaars. Een calculator werkt veelal voor een aannemersbedrijf, architectenbureau, adviesbureau, in de bouw of bij de overheid. De kans op een leuke baan als calculator of werkvoorbereider binnen de installatietechniek of bouw is in deze tijd zeer groot. Veel bedrijven staan te springen om nieuwe collega’s!

Wat is een calculator?

Een calculator is een bouwkundige die verantwoordelijk is voor het doorberekenen van (bouw) projecten. Oftewel iemand die aan de hand van het contract, bouwkundige tekeningen en andere gegevens de prijs van een (bouw)project vaststelt. Belangrijk is dat de calculator een goed beeld heeft van het gehele project, zodat er goed kan worden ingeschat wat er allemaal nodig is om het project te kunnen realiseren. De berekeningen worden onder andere gemaakt aan de hand van bestekken, tekeningen en prijsgegevens. Denk bij de kostencalculatie bijvoorbeeld aan materialen en personeelskosten (arbeidsuren). Alles wordt uiteindelijk weergegeven in een begroting, waardoor er een totaalprijs kan worden afgegeven. Vervolgens worden de bouwkosten verhoogd met de algemene bouwplaatskosten (ABK), percentage voor algemene kosten en winst & risico percentage.

Een functie als calculator is vaak een gecombineerde functie. Zo valt dit regelmatig samen met bijvoorbeeld een werkvoorbereiders functie. Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat er aan alle voorwaarden wordt voldaan om een project te kunnen starten. Denk aan de inkoop van materialen, ondersteuning en voorbereiding van diverse werkzaamheden, maar ook het maken, controleren en verbeteren van werktekeningen.

Wat verdient een calculator?

Om als calculator aan de slag te kunnen gaan volg je een opleiding. Bijvoorbeeld de mbo opleiding richting bouw of infrastructuur. Ook kun je in deze functie aan de slag door het volgen van een hbo of wo opleiding richting bouwkunde of civiele techniek. Toch kiezen ook veel technici ervoor om zich te laten omscholen tot calculator. Dit is dan meestal een combinatie van werk en school. Het salaris wordt gebaseerd op de kennis en ervaring van de technici. Vaak liggen de salarissen binnen de bouwsector net iets hoger dan in de techniek of de kleinbouw. Het is dan ook lastig om hier een eenduidige indicatie van te geven. Als junior calculator kun je denken aan een salaris tussen de € 2300 en € 2800 bruto per maand, afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent. Het salaris van een ervaren calculator kan oplopen tot € 4300 bruto per maand.

Hoe word je calculator?

Om in aanmerking te komen voor een functie als calculator is het belangrijk dat je minimaal een mbo-opleiding in een relevante richting afgerond. Hoewel de meeste opleidingen tot calculator je voorbereiden op een functie binnen uiteenlopende vakgebieden, vragen de vacatures calculator op onze website specifiek om een calculator binnen de techniek. Door ervaring op te doen binnen deze branche door middel van stages of een baan, verdiep je je in de materie en kun je je specialiseren tot technisch calculator. En dit maakt je gewild!

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer