CAD-CAM programmeur

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als CAD-CAM programmeur.

Wat doe je als CAD-CAM programmeur?

Binnen de functie van cad-cam programmeur vallen diverse werkzaamheden en kennisgebieden. Sommige programmeurs prefereren software als TopSolid en Mastercam waar anderen juist het liefste werken met software als Hypermill. Ieder softwarepakket kent z’n eigen voor- en nadelen en afhankelijk van de projecten waar je aan werkt, kies je dan ook de juiste toepassing. Als cad-cam programmeur draag je de verantwoordelijkheid voor optimaal gebruik van de bewerkingsmethodieken en deel je je ervaring en kennis met anderen. Diverse uitvoerders vertrouwen op jouw ontwerpen en dankzij jouw werkzaamheden kunnen abstracte ideeën gerealiseerd worden tot concrete plannen.

Wat moet je studeren om CAD-CAM programmeur te worden?

Het is nuttig om een achtergrond te hebben in technische disciplines zoals werktuigbouwkunde, productietechniek of industriële techniek. Leer werken met CAD-software zoals AutoCAD, SolidWorks, CATIA, NX of Inventor. Word bekend met CAM-software zoals Mastercam, Fusion 360, CAMWorks, of andere programma's die worden gebruikt voor het genereren van CNC programma's voor de productie van onderdelen.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer