CAD-CAM programmeur

Wijzigingsdatum 30 mei 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als CAD-CAM programmeur.

Wat doe je als CAD-CAM programmeur?

Binnen de functie van cad-cam programmeur vallen diverse werkzaamheden en kennisgebieden. Sommige programmeurs prefereren software als TopSolid en Mastercam waar anderen juist het liefste werken met software als Hypermill. Ieder softwarepakket kent z’n eigen voor- en nadelen en afhankelijk van de projecten waar je aan werkt, kies je dan ook de juiste toepassing. Als cad-cam programmeur draag je de verantwoordelijkheid voor optimaal gebruik van de bewerkingsmethodieken en deel je je ervaring en kennis met anderen. Diverse uitvoerders vertrouwen op jouw ontwerpen en dankzij jouw werkzaamheden kunnen abstracte ideeën gerealiseerd worden tot concrete plannen.

Wat moet je studeren om CAD-CAM programmeur te worden?

Het is nuttig om een achtergrond te hebben in technische disciplines zoals werktuigbouwkunde, productietechniek of industriële techniek. Leer werken met CAD-software zoals AutoCAD, SolidWorks, CATIA, NX of Inventor. Word bekend met CAM-software zoals Mastercam, Fusion 360, CAMWorks, of andere programma's die worden gebruikt voor het genereren van CNC programma's voor de productie van onderdelen.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer