Service coördinator

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hier vind je veelgestelde vragen en antwoorden op alles rondom jouw carrière als service coördinator.

Wat houdt de functie van service coördinator in?

De vacature van een service coördinator houdt in dat je je bezighoudt met het plannen van al het onderhoud aan een systeem. Je zorgt ervoor dat een systeem goed draait en dat het op tijd geüpdatet wordt. Je helpt storingen voorkomen, oplossen en opsporen. Daarnaast maak je dus een onderhoudsplanning. Op het moment dat er ergens een storing op komt zetten zal de service coördinator mensen aansturen om die storing op te lossen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je de persoon bent die gebruikers op de hoogte stelt van eventuele problemen of gepland onderhoud.

Hoe word je service coördinator?

Per systeem is het verschillend wat de vereisten en verantwoordelijkheden zijn. Zo kan je service coördinator worden met een mbo-opleiding in de Techniek en/of Management. Of je kan een studie hebben afgerond op het HBO in de richting van Informatica, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.

Wie kan er service coördinator worden?

Ben jij sociaal, goed in plannen, verantwoordelijk en technisch? Dan is deze vacature wellicht iets voor jou. Een service coördinator is verantwoordelijk voor het onderhouden van bepaald systemen. Het is de taak om te zorgen dat er geen storingen zijn en als die er zijn om ze op te lossen. Jij stuurt de mensen aan en zorgt dat alles wordt opgelost. Daarnaast onderhoud jij het contact met de gebruikers van de systemen.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer