Montagemedewerker/assemblagemedewerker

Wijzigingsdatum 5 juni 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als montagemedewerker/assemblagemedewerker.

Voor wie is de functie van montagemedewerker/assemblagemedewerker geschikt?

De functie van montagemedewerker/assemblagemedewerker is geschikt voor mensen die precies en handig zijn. Dit werk past goed bij iemand met een technische achtergrond die graag problemen oplost. Het is belangrijk om goed met gereedschap en machines om te kunnen gaan en oog te hebben voor kwaliteit en veiligheid. Samenwerken in een team is vaak nodig, dus goede communicatievaardigheden zijn een pluspunt. Ook moet je het leuk vinden om fysiek werk te doen en technische tekeningen te kunnen lezen en begrijpen.

Wat doe je als assemblagemedewerker?

Als montagemedewerker/assemblagemedewerker zet je verschillende onderdelen in elkaar tot een compleet product. Je volgt technische tekeningen en instructies om precies te werken. Je gebruikt gereedschap en machines om de montage uit te voeren en controleert of alles goed in elkaar zit. Soms moet je problemen oplossen tijdens het werk. Meestal werk je samen met anderen om de productiedoelen te halen.

Hoe word je montagemedewerker?

Om montagemedewerker/assemblagemedewerker te worden, kun je een technische mbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld in werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Werkgevers vragen vaak om een diploma in een technische richting. Sommige bedrijven geven je ook training op de werkplek om je de benodigde vaardigheden te leren. Belangrijke eigenschappen voor deze baan zijn handigheid, nauwkeurigheid en een actieve werkhouding.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer