R&D engineer

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als R&D engineer.

Wat is R&D?

R&D afdeling (Research & Development), oftewel onderzoek en ontwikkeling, is een belangrijke afdeling binnen de organisatie. Als R en D engineer ben je verantwoordelijk voor het traject van conceptfase tot en met de inbedrijfstelling van producten en- of processen. Hierin wordt gestreefd naar oorspronkelijkheid én vernieuwing; verbetering en doorontwikkeling van al bestaande en daarnaast de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en machines. Om binnen deze rol aan de slag te kunnen gaan heb je HTS of werktuigbouwkunde afgerond. In deze rol ben je ook regelmatig in overleg met externe partijen om de wensen van de klant in beeld te krijgen. Deze klantwensen worden vervolgens vertaalt naar concepten. 

Wat doet een R&D engineer?

Een R&D Engineer kan in allerlei verschillende bedrijven werken, er is namelijk overal wel vraag naar nieuwe ontwikkelingen! Deze engineer is verantwoordelijk voor nieuwe producten vanaf conceptfase tot en met productie. Een engineer ontwikkelt niet alleen producten, maar ook machines en systemen. Dagelijkse taken binnen deze functie zijn bijvoorbeeld het doen van marktonderzoek, het opstellen van klanten eisen en testen van nieuwe technieken en producten.

Je kan als R&D Engineer ook gaan werken voor een externe partij. Je gaat dan voor deze partij een product, machine of systeem ontwikkelen, gebaseerd op de wensen van deze partij. Jij bent dan volledig verantwoordelijk voor de hele ontwikkelingsfase, inclusief processen testen en analyseren. Hoe tof is dat?

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer