Mechanical engineer

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als mechanical engineer.

Wat is een mechanical engineer?

Een mechanical engineer wordt ook wel een werktuigbouwkundig ingenieur genoemd. Voordat je een opleiding tot mechanical engineer kan volgen, moet je van nature al over een aantal eigenschappen beschikken. Zoals technisch inzicht, interesse in de techniek maar ook discipline, doorzettingsvermogen, creativiteit en innovatief vermogen. Dit gaat je zeker helpen bij het behalen van je diploma. Volg jij de bacheloropleiding mechanical engineering? Dan leer je dat alles om ons heen, binnen ons dagelijks leven, te maken kan hebben met engineering. Een mechanical engineer is een werktuigbouwkundige die nieuwe producten en/of productieprocessen bedenkt, ontwerpt en realiseert. En daarbij altijd gebruik maakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen op het gebied van techniek en automatisering. Er zijn diverse opleidingen richting werktuigbouwkunde, zowel mbo, hbo en universitaire studies. Na het afronden van je studie heb je een brede ‘kennisbasis’ opgebouwd en kun je aan de slag bij diverse werkgevers. Ervaringen gaan opdoen en al je opgedane kennis in de praktijk gaan toepassen. Je bent nooit uitgeleerd en blijft jezelf op allerlei disciplines ontwikkelen.

Wat doet een mechanical engineer?

De discipline van een mechanical engineer is veelgevraagd en steeds meer bedrijven schrijven dan ook vacatures mechanical engineer uit. Maar wat doet een mechanical engineer precies? Deze functie is zeer divers en varieert van het bedenken, ontwerpen, analyseren en verbeteren van producten en processen tot het bepalen van de juiste inrichting van een industrieel traject. De focus van de werkzaamheden hangt af van de specialisatie en het bedrijf waar je terechtkomt als mechanical engineer. Denk bijvoorbeeld aan een fijnmechanische specialisatie of specialisatie in grove machinebouw; beide specialisaties kennen andere werkomgevingen.

Mechanical engineering is als het ware een combinatie tussen werktuigbouwkunde en natuurkunde. Voor een optimaal ontwerp is een aantal zaken noodzakelijk, waaronder onder andere de juiste materiaalkeuze, maar ook specifieke wensen vanuit de industrie zoals hygiëne en/of nationaal en internationaal gerichte ontwerpnormen. Als mechanical engineer ben je betrokken bij andere collega’s, test engineers, CAD-tekenaars en monteurs. Dit maakt je functie uitdagend en divers!

Hoe word ik mechanical engineer?

Er zijn verschillende manieren om uiteindelijk aan het werk te gaan als mechanical engineer. Zo kun je uiteraard kiezen voor de opleiding Mechanical Engineering of Werktuigbouwkunde. Ook zijn er diverse deeltijdopleidingen of aanvullende modules die je kunt volgen om te kwalificeren als mechanical engineer. Of kies voor een combinatie van werken en leren. De mogelijkheden zijn divers en er is geen beste manier om tot deze functie te komen dus zoek een manier die bij je past.

Wat verdient een mechanical engineer?

Het salaris van een mechanical engineer varieert net als bij ieder ander beroep. Afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd (mbo, hbo of wo), het aantal jaren werkervaring en jouw expertise binnen de engineering. Gemiddeld ligt het salaris van een hbo afgestudeerde mechanical engineer rond de €2500 bruto per maand. Heb jij een wo opleiding afgerond dan zal dit startsalaris hoger liggen, gemiddeld rond de €3000 bruto per maand. Blijf jij jezelf ontwikkelen? En heb je nieuwe technische ervaring op je cv? Dan zal jouw salaris meegroeien met jouw kennis, ervaring en expertise!

Onze nieuwsberichten

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer

Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool
De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.
Lees meer

Dé gids over de vakgebieden van T-Pion

Publicatiedatum 25 april 2024
Auteur Elise Pool
Bij T-Pion werken we met consultants die kennis hebben van verschillende vakgebieden. Met deze kunde zullen we jou optimaal kunnen begeleiden bij het vinden van werk. Maar wat verstaan we precies onder deze vakgebieden? Laten we dat eens bekijken.
Lees meer