Hardware engineer

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als hardware engineer.

Wat ga ik doen als hardware engineer?

Een hardware engineer houdt zich bezig met de technische kant van computersystemen, de hardware. Binnen deze functie ontwerpt de hardware engineer besturingssystemen, chips en randapparatuur. Deze ontwerpen kunnen gebruikt worden bij privé computers als (gedeelde) computers in professionele settings, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, industrie of landbouw. Binnen deze functies is er ook de nodige overlap met andere functies, zoals mechanica en elektrotechniek. Je zult ook vaak moeten samenwerken met collega’s uit andere vakgebieden, zoals werktuigbouwkunde, informatica, wiskunde en elektrotechniek. De inhoud van jouw takenpakket is ook afhankelijk van welk niveau de functie is, zo zal een senior hardware engineer meer strategische taken krijgen dan een junior. Welk niveau je ook zit, je bent altijd bezig met het slimmer maken van praktische oplossingen.

Wat maakt mij een goede hardware engineer?

Er zijn een aantal punten waar een goede hardware engineer aan voldoet. Allereerst is het erg belangrijk dat je een opleiding hebt afgerond in de richting van bijvoorbeeld elektrotechniek. Of dit mbo, hbo of wo is maakt soms ook uit, bijvoorbeeld wanneer je reageert op een hardware engineer vacature waar ervaring of een hardware engineer opleiding nodig is. Daarnaast is werkervaring als engineer een grote pre, niet voor elke vacature is dit verplicht. Bijvoorbeeld bij een junior functie. Voor hardware design engineer jobs is het ook erg belangrijk dat je beschikt over analytisch vermogen en een bepaalde mate van resultaatgerichtheid. Je werkt binnen deze functie ook eigenlijk altijd binnen een team, goed kunnen samenwerken is daarom erg belangrijk.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer