Hardware engineer

Wijzigingsdatum 30 mei 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als hardware engineer.

Wat ga ik doen als hardware engineer?

Een hardware engineer houdt zich bezig met de technische kant van computersystemen, de hardware. Binnen deze functie ontwerpt de hardware engineer besturingssystemen, chips en randapparatuur. Deze ontwerpen kunnen gebruikt worden bij privé computers als (gedeelde) computers in professionele settings, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, industrie of landbouw. Binnen deze functies is er ook de nodige overlap met andere functies, zoals mechanica en elektrotechniek. Je zult ook vaak moeten samenwerken met collega’s uit andere vakgebieden, zoals werktuigbouwkunde, informatica, wiskunde en elektrotechniek. De inhoud van jouw takenpakket is ook afhankelijk van welk niveau de functie is, zo zal een senior hardware engineer meer strategische taken krijgen dan een junior. Welk niveau je ook zit, je bent altijd bezig met het slimmer maken van praktische oplossingen.

Wat maakt mij een goede hardware engineer?

Er zijn een aantal punten waar een goede hardware engineer aan voldoet. Allereerst is het erg belangrijk dat je een opleiding hebt afgerond in de richting van bijvoorbeeld elektrotechniek. Of dit mbo, hbo of wo is maakt soms ook uit, bijvoorbeeld wanneer je reageert op een hardware engineer vacature waar ervaring of een hardware engineer opleiding nodig is. Daarnaast is werkervaring als engineer een grote pre, niet voor elke vacature is dit verplicht. Bijvoorbeeld bij een junior functie. Voor hardware design engineer jobs is het ook erg belangrijk dat je beschikt over analytisch vermogen en een bepaalde mate van resultaatgerichtheid. Je werkt binnen deze functie ook eigenlijk altijd binnen een team, goed kunnen samenwerken is daarom erg belangrijk.

Onze nieuwsberichten

Klantgerichtheid? Is dat niet iets voor de salesafdeling?

Publicatiedatum 23 april 2025
Vraag een willekeurige techneut waarom hij of zij ooit voor techniek koos, en de kans is groot dat je iets hoort als: “Ik hou van dingen oplossen.” Of: “Ik wil bouwen aan slimme oplossingen.” Maar hoe vaak hoor je: “Ik wil klanten gelukkig maken”? Toch is dat precies waar het in de techniek ook om draait. Want of je nou werkt aan een machine, een softwarepakket of een infrastructuurproject, uiteindelijk doe je het voor de klant. En dus is klantgerichtheid een onmisbare soft skill voor iedereen in de techniek.
Lees meer

Samenwerken: is geen aangeboren talent!

Publicatiedatum 23 april 2025
Samenwerken klinkt voor velen zo vanzelfsprekend. En ervanuit gaande dat je dit al hartstikke goed doet. Maar is dat ook zo? In de techniek, waar projecten complex zijn, deadlines scherp en stakeholders kritisch, is samenwerken allesbehalve vanzelfsprekend. En dit gaat ook zeker niet altijd zo goed als je denkt.
Lees meer

Communicatieve vaardigheden in de techniek!

Publicatiedatum 22 april 2025
Denk je aan techniek, dan denk je vaak ook direct aan cijfers, schema’s, gereedschap en machines. En dat is natuurlijk ook heel logisch. Maar wie denkt dat het technische vak puur draait om logica en precisie, heeft het mis. Een idee hebben, iets uitvinden en bedenken dat is knap, maar je komt niet verder als je het niet kunt overbrengen. En daarom is communicatie dus zo belangrijk in de techniek!
Lees meer