Monteur paneelbouw

Wijzigingsdatum 30 mei 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als monteur paneelbouw.

Wat doet een monteur paneelbouw?

Een monteur paneelbouw zorgt ervoor dat elektrische paneelsystemen goed werken. Ze zetten elektrische onderdelen zoals schakelaars, relais en bedrading in elkaar, en plaatsen ze in panelen. Op die manier kunnen ze elektrische systemen regelen en beschermen. Monteurs paneelbouw werken precies volgens technische regels en veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat alles goed werkt.

Wat moet je studeren om monteur paneelbouw te worden?

Om monteur paneelbouw te worden, heb je een mix nodig van school en praktijk. Veel monteurs volgen een technische opleiding in elektrotechniek, zoals een mbo-opleiding Elektrotechniek niveau 3 of 4. Daar leer je over elektrische systemen, schakeltechniek en paneelbouw. Maar ook praktijkervaring is belangrijk. Monteurs moeten vaak ingewikkelde elektrische systemen in elkaar zetten en installeren volgens strenge regels.

Hoeveel verdient een paneelbouwer?

Het salaris van een paneelbouwer hangt af van verschillende dingen, zoals ervaring, opleiding, waar je werkt en hoeveel je werkt. Over het algemeen verdienen paneelbouwers een goed salaris dat past bij de technische sector.

In Nederland verdienen paneelbouwers gemiddeld tussen de € 2.500 en € 3.500 bruto per maand, bij een fulltime baan. Maar als je meer ervaring hebt, speciale vaardigheden hebt, of een leidinggevende functie hebt, kan dat salaris hoger liggen.

Onze nieuwsberichten

Zon, zee… en loopbaanreflectie?

Publicatiedatum 3 juli 2025
De zomer. Voor de een het perfecte excuus om de werkschoenen tijdelijk uit te trappen, voor de ander juist het perfecte moment voor zelfreflectie. Misschien sta je straks met een koud drankje aan de barbecue, lig je op het strand met een goed boek of maak je eindeloze fietstochten met je gezin. Hoe je het ook viert: de zomermaanden bieden vaak net dat beetje meer ruimte. Ruimte om na te denken… of juist even helemaal niet.
Lees meer

Groeien als professional!

Publicatiedatum 2 juli 2025
Klinkt goed. Groeien in wie je bent en wie je wilt zijn! Een klein beetje zweverig misschien. En dan ook de term professional. Je ziet de term overal, op cv's, functieomschrijvingen en vacatureteksten. En iedereen kent wel een echte professional. Zo iemand die rust uitstraalt, altijd scherp is in vergaderingen, zich goed weet te verwoorden, anderen meekrijgt en ondertussen ook nog z’n werk uitstekend doet. 
Lees meer

Mentale veerkracht, je zult het maar hebben!

Publicatiedatum 4 juni 2025
Waarom stressbestendigheid, aanpassingsvermogen en een beetje zelfspot minstens zo belangrijk zijn als goede technische skills. Een veelgehoorde zin op de werkvloer is, ongeacht de sector waarin je werkt, is: ‘dan moet je gewoon even schakelen’. We doen het allemaal dagelijks, ongemerkt misschien wel, tussen projecten, systemen, softwareversies en collega’s. Maar hoe zit het met schakelen in je hoofd? De ‘mentale veerkracht’?
Lees meer