Monteur paneelbouw

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als monteur paneelbouw.

Wat doet een monteur paneelbouw?

Een monteur paneelbouw zorgt ervoor dat elektrische paneelsystemen goed werken. Ze zetten elektrische onderdelen zoals schakelaars, relais en bedrading in elkaar, en plaatsen ze in panelen. Op die manier kunnen ze elektrische systemen regelen en beschermen. Monteurs paneelbouw werken precies volgens technische regels en veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat alles goed werkt.

Wat moet je studeren om monteur paneelbouw te worden?

Om monteur paneelbouw te worden, heb je een mix nodig van school en praktijk. Veel monteurs volgen een technische opleiding in elektrotechniek, zoals een mbo-opleiding Elektrotechniek niveau 3 of 4. Daar leer je over elektrische systemen, schakeltechniek en paneelbouw. Maar ook praktijkervaring is belangrijk. Monteurs moeten vaak ingewikkelde elektrische systemen in elkaar zetten en installeren volgens strenge regels.

Hoeveel verdient een paneelbouwer?

Het salaris van een paneelbouwer hangt af van verschillende dingen, zoals ervaring, opleiding, waar je werkt en hoeveel je werkt. Over het algemeen verdienen paneelbouwers een goed salaris dat past bij de technische sector.

In Nederland verdienen paneelbouwers gemiddeld tussen de € 2.500 en € 3.500 bruto per maand, bij een fulltime baan. Maar als je meer ervaring hebt, speciale vaardigheden hebt, of een leidinggevende functie hebt, kan dat salaris hoger liggen.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer