Mechatronica monteur

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als mechatronica monteur.

Wat is mechatronica?

Mechatronica is een combinatie van verschillende technische disciplines als elektrotechniek, elektronica, mechanische aandrijftechniek en ICT. Technici die opgeleid zijn binnen de mechatronica worden ook wel ‘mechatronicus’ genoemd. Al zul je dit niet snel horen binnen het technische werkveld. We zien mechatronica vaak terug binnen de robotica en industriële automatisering, aangezien werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering de basis vormen voor nieuwe machines. Door de groei van robots en automatisering is er veel vraag naar ingenieurs. Een uitdagende baan vinden binnen deze tak van sport zal dan ook geen probleem zijn.

Wat doet een mechatronica monteur?

Als mechatronica monteur werk je aan uiteenlopende technische projecten. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van complete machines of het technisch uitrollen van volledige productielijnen. Hierbij is het belangrijk dat je technische tekeningen goed kunt lezen en machineonderdelen vanaf een tekening zorgvuldig weet te monteren. Hoewel het mechanische aspect van je functie uiteraard het meest belangrijk is, is het ook noodzakelijk dat je technisch goed onderlegd bent. Dit helpt je in je werkzaamheden en maakt het vertalen van tekeningen naar mechanische constructies makkelijker.

Waarom kiezen voor een baan binnen de mechatronica?

Twijfel jij nog welke technische richting je graag op zou willen? Dan is een studie richting mechatronica een goede uitkomst. Een opleiding tot mechatronicus is namelijk interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in verschillende technische disciplines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Zowel op het mbo als hbo zijn er opleidingen richting mechatronica, zoals op de hogeschool Saxion in Enschede. Na het afronden van deze studie (voltijd of deeltijd) draag je de titel Bachelor of Science. Je kan dan aan de slag bij een machinefabriek of automatiseringsbedrijf als service engineer of mechanical engineer. Volg jij de mbo opleiding Technicus Mechatronica Systemen, dan kun jij aan de slag als mechatronica monteur.

Hoe word ik mechatronica monteur?

Om mechatronica monteur te worden kun je een mbo-opleiding volgen in de richting Werktuigbouwkunde of Mechatronica. Hier leer je de verschillende aspecten van het vak en ontdek je welke zaken komen kijken bij een baan in deze richting. Vervolgens kun je je tijdens een stage of eerste baan toespitsen op de functie mechatronica monteur. Hoe je functie er precies uit gaat zien is volledig afhankelijk van de werkomgeving waar je uiteindelijk terechtkomt. Maar de kennis en kwaliteiten die je opdoet tijdens je opleiding is overal toepasbaar en helpt je bij de start van je loopbaan als mechatronica monteur.

Wat verdient een mechatronica monteur?

Na het afronden van jouw (mbo) opleiding kun jij aan de slag als monteur mechatronica. Tijdens deze opleiding leg je de basis met de vakken elektrotechniek, elektronica en ICT. Je leert onder andere de principes van hydraulica en pneumatiek. Daarnaast leer je (onderdelen) apparaten te monteren en demonteren. Ambitie om door te groeien? Dan is een functie als eerste monteur mechatronica een mooie uitdaging. In deze rol ben jij verantwoordelijk voor de begeleiding van een team monteurs. Naarmate je verantwoordelijkheden groeien zal ook jouw salaris groeien. De gemiddelde monteur verdient tussen de €2300 en €2900. Zodra je meer ervaring krijgt binnen het werkveld, opleidingen volgt en jezelf verder ontwikkelt groeit het salaris ook met mee.

Onze nieuwsberichten

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer

Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool
De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.
Lees meer