Elektromonteur

Wijzigingsdatum 15 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als elektromonteur.

Wat doet een elektromonteur?

Een elektromonteur wordt ook wel een elektricien, monteur elektrische installaties, of e-monteur genoemd. Een elektromonteur is een technische specialist, gespecialiseerd in het installeren, repareren, reviseren, onderhouden, testen en ontwikkelen van elektrotechnische installaties en systemen. Hierbij kun je denken aan diverse installaties, zoals data-, brandmeld-, verlichting- en krachtinstallaties. Dit maakt de functie van elektromonteur erg afwisselend. Je houdt je bezig met diverse werkzaamheden rondom elektra, zoals apparaten, schakelingen en bedradingen. Als elektromonteur heb je genoeg technische kennis en ervaring om belangrijke beslissingen te kunnen nemen. Werkzaamheden kunnen onder andere bestaan uit het assembleren en installeren van elektrische bedradingen van apparaten, machines en schakelkasten. Ook beheer je de planning m.b.t. onderhoudstaken en controleer en test je elektrische systemen.

Hoe word je elektromonteur?

Wil jij graag aan de slag als elektromonteur? Dan is het van groot belang dat je een technische opleiding hebt gevolgd, zoals een mbo opleiding richting elektrische installaties. Maar ook als je niet de juiste opleiding hebt gevolgd kun je via andere trajecten alsnog als elektromonteur aan de slag, bijvoorbeeld een omscholing of via een werk-leermodel. Dit wordt vaak in samenwerking met de werkgever georganiseerd. Er zijn dus meerdere wegen die naar een baan als elektromonteur kunnen leiden.

Om elektromonteur te kunnen worden is wel van belang dat je tenminste een mbo-diploma niveau 2 hebt afgerond. Bijvoorbeeld richting elektrotechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica. Een mooie vervolgstap zou bijvoorbeeld de hbo opleiding richting elektrotechniek kunnen zijn. Om deze stap te kunnen maken is het van belang dat je een mbo opleiding niveau 4 hebt afgerond.

Tijdens de hbo opleiding leer je in 4 jaar tijd alles over de elektrotechniek. Met deze studie behaal je de titel Ingenieur (ing.) en kun je in verschillende functies aan de slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan functies als besturingstechnicus, technisch adviseur of technisch projectleider. Werken in de techniek betekent dat je altijd jezelf moet blijven uitdagen en doorontwikkelen. Zo zul je aanvullende cursussen en opleidingen volgen op helemaal up-to-date te blijven. Denk bijvoorbeeld aan het VCA certificaat. Met dit certificaat kun je laten zien dat je op de hoogte bent van alle eisen rondom veiligheid, gezondheid en milieu. Als elektromonteur kun je bij diverse type opdrachtgevers aan de slag. Overal zijn elektromonteurs nodig en van groot belang. Hierbij kun je denken aan installatiebedrijven, maar ook bij bedrijven die industriële producten maken.

Hoeveel verdient een elektromonteur?

Niet iedere elektromonteur is hetzelfde. Zo zit er verschil in opleiding die de monteur heeft gevolgd, maar ook de specialisatie. Het bruto maandsalaris van een junior elektromonteur, met een afgeronde mbo opleiding niveau 2, ligt op een ander niveau dan een hbo geschoolde elektromonteur. Dit wordt bepaald door de aantal jaren werkervaring, de kennis maar ook de verantwoordelijkheid die je in een bepaalde functie draagt. Gemiddeld verdient een ervaren elektromonteur tussen de €2700 en €3500 bruto per maand. Een junior elektromonteur zal een gemiddeld salaris hebben tussen de €2300 en €2500 bruto per maand.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer