Vacature installatiemonteur

De benaming installateur wordt ook wel gebruikt en is een algemene term voor vakspecialisten die werkzaam zijn binnen de installatietechniek. Zij worden ook wel aangemerkt als allround monteur en technicus. Als installatiemonteur houd jij je voornamelijk bezig met het vervangen, repareren, onderhouden en controleren van verschillende soorten installaties. Dit kunnen zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties en onderdelen daarvan zijn.

De installatietechniek omvat verschillende vakgebieden waaronder de bouw, wegenbouw of industrie, maar hebben altijd te maken met (installatie) techniek. Binnen deze branche worden er diverse profielen gezocht. Wil jij werken binnen de installatietechniek als eerste monteur? Ben je net afgestudeerd en wil je aan de slag als leerling of hulp monteur? Of misschien wel toe aan een volgende stap in de vorm van een leidinggevende rol? Bekijk de vacatures binnen de installatietechniek hier.

Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden op alles rondom jouw carrière als installatiemonteur.

De functie installatiemonteur is een vrij ruime en algemene benaming. Als installatiemonteur ben je onder andere bezig met het repareren, onderhouden en controleren van verschillende soorten installaties. Hierbij kun je denken aan installaties voor gas, centrale verwarming en water, maar ook aan bijvoorbeeld airco’s. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen werktuigbouwkunde en elektrotechnische installaties. En om het nog iets complexer te maken, zijn beide type installaties ook nog vaak met elkaar verweven.

De werkzaamheden, oftewel de functie-inhoud van een installatiemonteur, worden bepaald door het systeem/installatie waaraan de monteur gaat werken. De meeste monteurs zijn vrij allround opgeleid, zodat ze verschillende systemen kunnen monteren. Werktuigbouwkundige installatie monteurs houden zich onder andere bezig met installaties als koeltechniek, luchtbehandeling, verwarming, sanitair en gas. Elektrotechnische installatie monteurs houden zich onder andere bezig met installaties als spanningsleidingen, verlichtingsinstallaties, beveiligingssystemen.

Om als installatiemonteur aan de slag te kunnen gaan moet je over de nodige vakkennis beschikken. Dit krijg je allereerst door een gerichte opleiding te kiezen. Deze worden aangeboden op zowel mbo als hbo- niveau. Heb jij een opleiding mbo- niveau 2 gevolgd? Dan start je in een functie als assistent monteur. Iedere stap die je daarna maakt bijvoorbeeld richting mbo- niveau 3,4 of hbo betekent een groei in jouw kennis van de installatietechniek. Je duikt steeds iets meer de diepte in. Tijdens een hbo opleiding richting de installatietechniek leer je hoe bepaalde processen werken en analytisch denken.

Naast volledige opleidingen kun je ook diverse cursussen volgen om je verder te ontwikkelen. Werk je al als installatiemonteur? Volg dan een specialistische cursus bijvoorbeeld richting de koeltechniek of klimaattechniek.

Als installatiemonteur ligt het gemiddelde salaris tussen de €2300 bruto per maand en €3200 bruto per maand. Uiteraard varieert dit per functie en werkgever. De genoten opleiding, je opgedane kennis en ervaring bepalen hierin welke functietaken en verantwoordelijkheden worden toegekend en hiermee wordt ook het salaris bepaald.

Wil jij werken en studeren combineren? Dan is een BBL-opleiding wellicht een goede oplossing. Je betaalt voor de opleiding of cursus die je volgt, maar je ontvangt ook een salaris. Veelal worden de studiekosten door de werkgever betaald, maar dit gaat altijd in overleg. Een werk/leer traject zorgt ervoor dat je snel alle theoretische kennis kan toepassen binnen de praktijk. Je gaat 1 dag naar school en 4 dagen in de week ben je aan het werk.

Contact