Engineering

Engineering: waar innovatie en technologie samenkomen!

Publicatiedatum 6 maart 2025
Wijzigingsdatum 26 maart 2025

Engineering is overal om ons heen. Van bruggen tot smartphones, maar ook duurzame energiebronnen die onze huizen van stroom voorzien. Engineers spelen dus een belangrijke rol in onze samenleving.  Maar wat houdt engineering precies in? Waarom is het zo’n boeiend vakgebied? En welke carrièremogelijkheden biedt het? In deze blog duiken we dieper in de wereld van engineering. 

Wat is engineering?

Engineering, een term die je veelal om je heen hoort. Maar wat houdt het nou precies in? Dit is eigenlijk niet in een paar zinnen uit te leggen, maar we gaan een klein begin maken. Engineering is de toepassing van wiskunde, natuurkunde en creativiteit om technische problemen op te lossen. Engineers ontwerpen, bouwen en verbeteren systemen, machines en structuren in diverse sectoren, zoals de bouw, lucht- en ruimtevaart, software, energie en productie. Het is een vakgebied waarin innovatie en technologie samenkomen om efficiëntere, duurzamere en slimmere oplossingen te ontwikkelen.

Wat maakt engineering zo boeiend en leuk?

Engineering is uitdagend, veelzijdig en continu in ontwikkeling. Dit maakt het één van de meest interessante vakgebieden om in te werken. Hier zijn enkele redenen waarom engineering zo boeiend is:

  • Creativiteit; engineers worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken. Zo lossen ze complexe problemen op door innovatieve en creatieve oplossingen te ontwikkelen
  • Impact op de wereld; of het nu gaat om duurzame energie, infrastructuur of medische technologie, engineering heeft een directe invloed op het dagelijks leven
  • Dynamische werkomgeving; geen dag is hetzelfde; engineers werken aan uiteenlopende projecten en uitdagingen
  • Carrièremogelijkheden; engineering biedt talloze specialisaties en doorgroeikansen
  • Technologische vooruitgang; engineers staan aan de basis van nieuwe technologieën en innovaties die de toekomst vormgeven

Lees er meer over in de blog: Ingenieurs met impact: waarom engineering nooit saai is

Welke studierichtingen zijn er in engineering?

Als je engineer wilt worden, zijn er verschillende studies die je kunt volgen, zowel op hbo- als wo-niveau. Hierbij kun je denken aan hbo-studierichtingen zoals werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde, elektrotechniek, en IPO. Maar ook wo-studierichtingen zoals technische natuurkunde, lucht- en ruimtevaarttechniek, industrieel ontwerpen en biomedische technologie. Wo-opleidingen binnen engineering zijn breed en bieden veel specialisatiemogelijkheden, afhankelijk van jouw interesse en carrièredoelen.

Afgestudeerd! En in welke functie ga je dan aan de slag?

Engineering biedt talloze carrièremogelijkheden in verschillende vakgebieden. Hbo -ingenieurs zijn over het algemeen praktisch ingesteld en starten vaak in operationele en uitvoerende functies zoals tekenaar/constructeur, werkvoorbereider of manufacturing engineer. Wo-ingenieurs hebben een meer theoretische onderzoeksgerichte achtergrond, en beginnen daarom vaak in functies als R&D engineer, projectmanagement, of specialistische engineeringrollen. Andere veelvoorkomende functies zijn mechanical engineer, design engineer, industrial product, sales engineer, quality engineer, r&d engineer.

Hoe helpt T-Pion engineers bij het vinden van de juiste baan?

Bij T-Pion begrijpen we dat engineering niet alleen een vak is, maar een passie. Daarom helpen we engineers bij het vinden van een baan die goed aansluit bij hun vaardigheden en ambities. Wij bieden:

🚀Uitdagende opdrachten; we koppelen engineers aan projecten die écht bij hen passen

🚀Kennis van de markt; met onze diepgaande kennis van de technische sector weten we waar de beste kansen liggen

🚀Groot netwerk; we brengen engineers in contact met interessante bedrijven en projecten

🚀Laagdrempelige en nuchtere aanpak; geen onnodige procedures, maar een persoonlijke en directe benadering

🚀Innovatieve oplossingen; we denken met je mee over je carrière en helpen je om de juiste keuze te maken.

Vind jouw droombaan via T-Pion!

Ben jij een engineer op zoek naar uitdagende projecten? Of ben je net afgestudeerd en wil je een vliegende start maken in de wereld van engineering? Wij helpen je graag verder. 

 

Bekijk onze vacatures en ontdek welke kansen er voor jou liggen!

Onze nieuwsberichten

Jouw ontdekkingsreis bij T-Pion

Publicatiedatum 10 april 2025
We noemen het niet voor niets een ontdekkingsreis. Het vinden van een nieuwe baan is geen sprint, maar eerder een reis vol keuzes, zijwegen, nieuwe inzichten en – als het goed is – een plek waar jij je helemaal thuis voelt. Bij T-Pion helpen we jou niet alleen met het vinden van een nieuwe uitdaging in de techniek, maar begeleiden we je stap voor stap. Transparant, duidelijk met oog voor jouw persoonlijke doelen en wensen.
Lees meer

Ruimte om te groeien en kansen in de techniek

Publicatiedatum 10 april 2025
Groei en ontwikkeling. We horen overal hoe belangrijk het is. Voor jezelf, om uitgedaagd te worden en geprikkeld te blijven. Het gaat namelijk over hoe jij, elke dag een beetje beter, wijzer en vooral blijer kunt worden in je werk én persoonlijke leven. Wij geloven dat groei begint bij jezelf. En hoe meer je kan groeien hoe gelukkiger je wordt. Dit kan een inhoudelijke ontwikkeling zijn in de diepte, breedte of in een compleet ander werkgebied. Maar ook groei in hoe je zelf in het leven staat en dagelijkse uitdagingen aangaat. Want wat zegt een functietitel op het cv nou eigenlijk?
Lees meer

Run for Kika

Publicatiedatum 3 april 2025
Op 22 maart 2025 stond Texel in het teken van een hardloopwedstrijd. Honderden lopers stonden klaar aan de start om te lopen voor het goede doel. Eén van de lopers was Ronald Bonthuis. Ronald liep de halve marathon van 21,1 kilometer, een persoonlijke uitdaging. Maar voor Ronald lag vooral de uitdaging in het ophalen van zoveel mogelijk geld voor Kika – Stichting Kinderen Kankervrij. ‘De halve marathon zelf was een prachtige uitdaging, maar het meest dankbare zat in de weg ernaartoe: donaties werven en bewustzijn creëren en mensen in beweging krijgen’.
Lees meer