Technisch tekenaar

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als technisch tekenaar.

Voor wie is de functie van technisch tekenaar geschikt?

Ben jij een ster in het technisch tekenen en zie jij het als een uitdaging, om diverse projecten op papier te krijgen? Dan is een technisch tekenaar vacature wellicht wat voor jou. Binnen dit werkgebied houd je je bezig met uiteenlopende tekenopdrachten. De ene technisch tekenaar vacature zal heel andere werkzaamheden beschrijven als de andere. Dit komt omdat dit werkgebied zo breed is. Plan jij liever de duurzame installaties binnen de woningbouw of is de tekening van een brandveiligheidsinstallatie meer iets voor jou? Bekijk dan snel de tekenaar vacatures en wie weet vind jij je droombaan!

Wat doet een technisch tekenaar?

De werkzaamheden van een technisch tekenaar zijn dus erg verschillend en komen in allerlei beroepsvelden van pas. Denk bijvoorbeeld in de staalconstructie, trailerbouw of kunststofbewerking. Vaak ben je niet alleen uitvoerend, maar heb je ook een grote verantwoordelijkheid in het verloop van projecten. Je moet niet alleen goed zijn in het technisch tekenen, maar voor de vacature van technisch tekenaar wordt vaak ook gevraagd dat je goed in plannen en organiseren bent. Ook het denken in kansen en oplossing georiënteerd zijn behoren tot de vereisten.

Hoe word je technisch tekenaar?

Om technisch tekenaar te worden, zijn verschillende achtergrondopleidingen relevant. Niet alleen voor de werktuigbouwkundige tekenaar vacatures is de opleiding werktuigbouwkunde relevant, ook bij vele andere technisch tekenaar vacatures is deze of een vergelijkbare opleiding gevraagd. Een opleiding in de installatietechniek komt bijvoorbeeld ook vaak van pas in deze branche. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je ervaring met de gangbare tekenprogramma’s hebt en je leergierig bent, om over de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer