Vijf technische beroepen die je misschien niet kent

Publicatiedatum 28 maart 2024
Wijzigingsdatum 12 juni 2024
Auteur Elise Pool

Naast de gebruikelijke beroepen in de techniek, zoals monteurs en lassers, zijn er binnen de technische wereld ook minder bekende functies. In dit artikel leggen we vijf beroepen onder de loep die wat meer bekendheid verdienen.

Een van deze functies is die van technisch tekenaar. Deze vakmensen houden zich bezig in de beginfase van de tijdlijn. Het ontwerp- en productieproces vraagt om gedetailleerde blauwdrukken en schema's, deze maken de tekenaars. Deze blauwdrukken en schema's dienen als richtlijnen voor monteurs tijdens de ontwikkeling en assemblage van systemen en onderdelen. Technisch tekenaars moeten dus goed uit de voeten kunnen met CAD-software.

Kwaliteit is key, en daarom zijn er kwaliteitsingenieurs. Zij zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de naleving van kwaliteitsnormen gedurende het gehele productieproces. Dit kan zijn; het uitvoeren van inspecties, het analyseren van gegevens en het identificeren van mogelijke verbeterpunten om de productkwaliteit en efficiëntie te verhogen. Kwaliteitsingenieurs zijn vaak betrokken bij het ontwikkelen van kwaliteitsmanagementsystemen zoals ISO-certificeringen om te voldoen aan industriële standaarden.

Wanneer technische systemen ter plaatse moeten worden geïnstalleerd, onderhouden of gerepareerd, staan field service engineers paraat. Deze monteurs zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten bij technische problemen. Ze reizen naar locaties over de hele wereld en bieden ter plaatse ondersteuning en oplossingen voor complexe technische vraagstukken. Field service engineers moeten niet alleen beschikken over kennis van technische systemen (die ze leren bij de opleiding voor engineering), maar ook communicatieve vaardigheden hebben, om effectief met klanten de stand van zaken te bespreken.

Een andere “onzichtbare” functie binnen de werktuigbouwkunde is die van materiaaltechnoloog. Deze mensen selecteren en ontwikkelen materialen die worden gebruikt in verschillende mechanische componenten en constructies. Ze voeren onderzoek uit naar de eigenschappen en prestaties van materialen onder verschillende omstandigheden, en ze werken nauw samen met ontwerpers om materialen te kiezen die geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Materiaaltechnologen dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid, sterkte en efficiëntie van werktuigbouwkundige systemen.

Techniek en administratie komen samen bij technisch administratief medewerkers. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van documentatie, het coördineren van communicatie tussen teams en het beheren van administratieve taken binnen technische projecten. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde documenten, vergunningen en rapporten correct worden opgesteld en ingediend. Daarnaast ondersteunen ze bij het plannen van vergaderingen, en het beheren van budgetten om ervoor te zorgen dat projecten soepel verlopen en binnen de gestelde tijdlijnen en budgetten blijven. Er is hierbij dus kennis nodig van zowel de technische kant, als van de administratieve kant van het bedrijf.

Spreekt techniek je aan? Één van de rollen benoemd in dit artikel, de field service engineer kan door jou ingevuld worden!

Onze nieuwsberichten

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer

Welke technische baan past bij jouw vaardigheden en persoonlijkheid?

Publicatiedatum 4 juli 2024
Auteur Elise Pool
Er is veel variatie in de types persoonlijkheden en vaardigheden die passen bij verschillende technische functies. In dit overzicht highlighten we een aantal functies die aansluiten bij je competenties en wensen.
Lees meer