Vijf technische beroepen die je misschien niet kent

Publicatiedatum 28 maart 2024
Wijzigingsdatum 17 april 2024
Auteur Elise Pool

Naast de gebruikelijke beroepen in de techniek, zoals monteurs en lassers, zijn er binnen de technische wereld ook minder bekende functies. In dit artikel leggen we vijf beroepen onder de loep die wat meer bekendheid verdienen.

Een van deze functies is die van technisch tekenaar. Deze vakmensen houden zich bezig in de beginfase van de tijdlijn. Het ontwerp- en productieproces vraagt om gedetailleerde blauwdrukken en schema's, deze maken de tekenaars. Deze blauwdrukken en schema's dienen als richtlijnen voor monteurs tijdens de ontwikkeling en assemblage van systemen en onderdelen. Technisch tekenaars moeten dus goed uit de voeten kunnen met CAD-software.

Kwaliteit is key, en daarom zijn er kwaliteitsingenieurs. Zij zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de naleving van kwaliteitsnormen gedurende het gehele productieproces. Dit kan zijn; het uitvoeren van inspecties, het analyseren van gegevens en het identificeren van mogelijke verbeterpunten om de productkwaliteit en efficiëntie te verhogen. Kwaliteitsingenieurs zijn vaak betrokken bij het ontwikkelen van kwaliteitsmanagementsystemen zoals ISO-certificeringen om te voldoen aan industriële standaarden.

Wanneer technische systemen ter plaatse moeten worden geïnstalleerd, onderhouden of gerepareerd, staan field service engineers paraat. Deze monteurs zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten bij technische problemen. Ze reizen naar locaties over de hele wereld en bieden ter plaatse ondersteuning en oplossingen voor complexe technische vraagstukken. Field service engineers moeten niet alleen beschikken over kennis van technische systemen (die ze leren bij de opleiding voor engineering), maar ook communicatieve vaardigheden hebben, om effectief met klanten de stand van zaken te bespreken.

Een andere “onzichtbare” functie binnen de werktuigbouwkunde is die van materiaaltechnoloog. Deze mensen selecteren en ontwikkelen materialen die worden gebruikt in verschillende mechanische componenten en constructies. Ze voeren onderzoek uit naar de eigenschappen en prestaties van materialen onder verschillende omstandigheden, en ze werken nauw samen met ontwerpers om materialen te kiezen die geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Materiaaltechnologen dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid, sterkte en efficiëntie van werktuigbouwkundige systemen.

Techniek en administratie komen samen bij technisch administratief medewerkers. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van documentatie, het coördineren van communicatie tussen teams en het beheren van administratieve taken binnen technische projecten. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde documenten, vergunningen en rapporten correct worden opgesteld en ingediend. Daarnaast ondersteunen ze bij het plannen van vergaderingen, en het beheren van budgetten om ervoor te zorgen dat projecten soepel verlopen en binnen de gestelde tijdlijnen en budgetten blijven. Er is hierbij dus kennis nodig van zowel de technische kant, als van de administratieve kant van het bedrijf.

Spreekt techniek je aan? Één van de rollen benoemd in dit artikel, de field service engineer kan door jou ingevuld worden!

Onze nieuwsberichten

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor bedrijven

Publicatiedatum 11 april 2024
Auteur Elise Pool
"Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld" is een veelvoorkomende zin in vacatureteksten van bedrijven die zelf personeel willen werven. Het uitbesteden van deze werving aan detacheringsbureaus heeft verschillende voordelen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor werkzoekenden

Publicatiedatum 4 april 2024
Auteur Elise Pool
(Nieuw) werk zoeken kan best een uitdaging zijn, al helemaal als je recentelijk je loopbaan bent begonnen, of als je toe bent aan iets totaal anders. Voor deze kwesties kunnen detacheringsbureaus een uitkomst bieden.
Lees meer