Met wie krijg je te maken als werkvoorbereider?

Publicatiedatum 8 november 2023
Wijzigingsdatum 4 maart 2024
Auteur Elise Pool

Zoals we in een eerder artikel hebben besproken, kent de functie van werkvoorbereider veel verantwoordelijkheden. Je organiseert, berekent en zorgt voor de veiligheid van de taken die anderen in je team uitvoeren. Jouw werkzaamheden beginnen bij een opdrachtgever of klant, en komen via jou terecht bij de juiste vakmensen. Daarnaast zijn er nog andere mensen waar je mee te maken krijgt, in dit artikel bespreken we er een paar.

Er is vraag naar een product of dienst, deze vraag komt meestal van een opdrachtgever of klant. In de techniek zijn dit vaak andere bedrijven die een projectaanvraag doen bij het bedrijf waar jij werkt. Dit kunnen grote of kleine projecten zijn, bij een klein project kan je soms ook dienen als projectleider én werkvoorbereider. Dit ligt aan de mate van verantwoordelijkheid die je krijgt. Goede communicatie met de klant staat voorop. Werkvoorbereiders zorgen voor regelmatige updates en bespreken eventuele wijzigingen om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Je moet dus je communicatie zó kunnen inzetten dat klanten die niet zo veel kennis hebben van jouw product, wel goed op de hoogte gehouden kunnen worden. De informatie doorzetten op een manier waar je technische team mee uit de voeten kan, moet je ook kunnen. Als je een klein project hebt, zet je de werkzaamheden gelijk door naar je technisch team nadat je berekeningen en planningen hebt gemaakt. Ingenieurs, technici en specialisten gaan aan de slag met het ontwerp en uitvoering. Je coördineert hun werk en zorgt ervoor dat technische specificaties worden nageleefd. Hierbij is het dus het belangrijk dat je de veiligheidsregels goed kent, je wil niet verantwoordelijk zijn voor fouten die je had kunnen voorkomen. Voordat jouw technisch team aan de slag kan, moet er natuurlijk wel materiaal komen. Soms heeft jouw bedrijf alles op voorraad om een nieuw product te maken, soms niet. Dan moet je leveranciers inschakelen. Het zorgen dat deze leveranciers materialen en apparaten op tijd en volgens specificaties leveren, is jouw taak.

Bij grotere projecten werk je meer samen met mensen die andere stukjes in goede banen leiden. Je hebt bijvoorbeeld te maken met projectmanagers, zij zijn de leiders van het project. Als werkvoorbereider werk je intensief met hen samen om de planning en het budget te beheren. Ze houden de projectvoortgang in de gaten en zorgen voor effectieve communicatie binnen het team. Je zult dus veel terugkoppelen aan projectmanagers, en je moet prioriteiten stellen over de informatie die zij horen te weten. Soms vereist projectvoorbereiding samenwerking met afdelingen zoals inkoop, logistiek, financiën en administratie voor een soepele projectuitvoering. Dit kan intern, bijvoorbeeld als er een order moet worden geplaatst en de afdeling financiën op de hoogte moet worden gesteld. Maar ook extern, als het bedrijf wat de opdracht geeft zich afvraagt hoe het eindproduct wordt geleverd. Je weg vinden binnen al deze vraagstukken en de mensen die daarbij horen, kan best een uitdaging zijn.

Dit is dus zeker geen beroep voor een einzelgänger. Je bent met veel mensen in contact, en kan de lagen van informatie die je doorspeelt goed onderscheiden. Wil je de uitdaging aangaan om werkvoorbereider te worden? Check onze vacatures hier.

Onze nieuwsberichten

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor bedrijven

Publicatiedatum 11 april 2024
Auteur Elise Pool
"Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld" is een veelvoorkomende zin in vacatureteksten van bedrijven die zelf personeel willen werven. Het uitbesteden van deze werving aan detacheringsbureaus heeft verschillende voordelen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor werkzoekenden

Publicatiedatum 4 april 2024
Auteur Elise Pool
(Nieuw) werk zoeken kan best een uitdaging zijn, al helemaal als je recentelijk je loopbaan bent begonnen, of als je toe bent aan iets totaal anders. Voor deze kwesties kunnen detacheringsbureaus een uitkomst bieden.
Lees meer