De kunst van het lassen: een overzicht

Publicatiedatum 6 maart 2024
Wijzigingsdatum 17 april 2024
Auteur Elise Pool

Heb je je ooit afgevraagd hoe metalen stukken samenkomen om sterke constructies te vormen? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: lassen.

Wat is lassen?
Lassen is een proces waarbij twee of meer stukken metaal worden samengevoegd door ze te smelten. Dit gebeurt meestal door het toepassen van warmte, vaak gegenereerd door een vlamboog tussen een elektrode en het metaalwerkstuk. Na het smelten wordt een toevoegmateriaal, meestal in de vorm van een lasdraad, toegevoegd om de verbinding te versterken en te stabiliseren. Het resultaat is een duurzame en sterke verbinding tussen de stukken metaal.

De functie van een lasser
Een lasser is de vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lasproces. Het vereist niet alleen technische vaardigheden (die je op de opleiding tot lasser leert), maar ook een goed begrip van materialen, veiligheidsvoorschriften en lasmethoden. Lassers kunnen werken met diverse soorten metalen, waaronder staal, aluminium, koper en titanium, en ze kunnen worden ingezet voor een breed scala aan projecten, van kleine reparaties tot grote constructies. Door deze grote hoeveelheid aan klussen voor lassers, zijn er veel vacatures voor lasser te vinden. 

Lassen in de praktijk
Lassers worden vaak ingezet bij de bouw en reparatie van constructies en infrastructuur, zoals gebouwen, bruggen, dammen en wegen. Ze kunnen bijvoorbeeld metalen balken, kolommen, en platen lassen om stevige en duurzame structuren te creëren. Daarnaast zie je hun werk terug in bijvoorbeeld voertuigen. De auto-industrie, de luchtvaart, de scheepsbouw, ze zijn allemaal afhankelijk van lassers. Lassers zijn nodig om metalen onderdelen te verbinden en te repareren, zoals chassis, frames, en motoronderdelen.

Het kenmerkende uiterlijk van een lasser
De kleding die een lasser draagt, is datgene wat lassers zo’n karakteristiek uiterlijk geeft binnen de techniek. Een lashelm is misschien wel het belangrijkste stuk uitrusting voor een lasser. Het beschermt het gezicht en de ogen tegen de intense lichtstralen en vonken die vrijkomen tijdens het lassen. Moderne lashelmen zijn vaak uitgerust met automatische verduisteringsfilters die donkerder worden zodra de lasboog wordt ontstoken, waardoor de lasser een duidelijk zicht heeft tijdens het lassen. Het gezicht is niet het enige wat bedekt is, een lasser draagt ook handschoenen en speciale lichaamsbedekkende kleding. De lashandschoenen en de kleding  zijn gemaakt van hittebestendige materialen zoals leer en bieden bescherming tegen de intense hitte die wordt gegenereerd tijdens het lassen. Ze beschermen ook tegen vonken en spatten die kunnen ontstaan tijdens het werk. Ook de voeten moeten worden beschermd, lassers dragen vaak stevige veiligheidsschoenen met een stalen neus om hun voeten te beschermen tegen vallende objecten en hete metalen onderdelen.

Onze nieuwsberichten

Hoe detachering kan bijdragen aan jouw werkgeluk

Publicatiedatum 18 april 2024
Auteur Elise Pool
Het vinden van een baan die aansluit bij je studie en interesses is slechts een deel van de zoektocht naar werk. Werkplezier en een gezonde werk-privébalans moeten zeker meegenomen worden in de zoektocht. In dit artikel kijken we hoe detachering kan helpen het meeste uit jouw werkgeluk te halen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor bedrijven

Publicatiedatum 11 april 2024
Auteur Elise Pool
"Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld" is een veelvoorkomende zin in vacatureteksten van bedrijven die zelf personeel willen werven. Het uitbesteden van deze werving aan detacheringsbureaus heeft verschillende voordelen.
Lees meer

De pluspunten van detachering voor werkzoekenden

Publicatiedatum 4 april 2024
Auteur Elise Pool
(Nieuw) werk zoeken kan best een uitdaging zijn, al helemaal als je recentelijk je loopbaan bent begonnen, of als je toe bent aan iets totaal anders. Voor deze kwesties kunnen detacheringsbureaus een uitkomst bieden.
Lees meer