Lasser

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als lasser.

Wat doe je als lasser?

Met jouw specialisme verbind je techniek – letterlijk. Als lasser zorg je ervoor dat constructies samenkomen en betrouwbaar genoeg zijn om nog jarenlang mee te gaan. Je hebt uitgebreide kennis van verschillende lastechnieken en weet de juiste techniek keer op keer feilloos toe te passen. Specialisten zoals jij worden tegenwoordig veelgevraagd. Deze grote vraag kun jij in je voordeel laten werken. 

Wat moet je studeren om lasser te worden?

De meeste specialisten binnen dit vakgebied hebben een opleiding tot allround (polyvalent) lasser. Met deze opleiding beheers je de basis van het lassen. Ter aanvulling kun je ervoor kiezen om diverse cursussen en opleidingen te volgen die verder je klaarstomen voor dit technische vakgebied. Vervolgens kun je aan de slag als gecertificeerd lasser (MIG-MAG / TIG). De techniek die je beheerst – het lassen – kan het best worden omschreven als verbindingstechniek die onder andere in de werktuigbouwkunde wordt gebruikt. Hierbij worden materialen door druk of warmte met elkaar verbonden. De voornaamste lasgroepen zijn booglassen, weerstandlassen (elektrisch), autogeenlassen, druklassen en bundellassen. Op basis van jouw kennis en ervaring weet je precies welke methode je het beste kunt gebruiken voor welk type materiaal.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer