CNC operator/programmeur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als CNC operator/programmeur.

Wat moet je weten als CNC operator/programmeur?

Als CNC-operator ben je verantwoordelijk voor het bedienen van een computer gestuurde machine. De afkorting CNC staat letterlijk voor Computerized Numerical Control. Door middel van het besturen van deze computer gestuurde machines kunnen verschillende materiaal soorten op diverse manieren worden bewerkt. Om als CNC-operator aan de slag te kunnen gaan, moet je verschillende vaardigheden beheersen en behoorlijk wat kennis hebben. Je hebt kennis en handigheid met gereedschappen, maar ook bijvoorbeeld het lezen van werkbouwkundige tekeningen en het beoordelen van het eindproduct beheerst de operator. De operator houdt overzicht en is altijd aanwezig als onderdeel van het team. Een andere belangrijke functie binnen dit team is de CNC programmeur. Soms is de CNC programmeur ook de operator. De programmeur bestudeert de werktekeningen en vertaalt dit naar CNC-bewerkingsprogramma’s. Vaak wordt er bij grote organisaties gekozen voor zowel een operator als programmeur, gezien de complexiteit van de programma’s en machines.

Wat doet een CNC operator/programmeur?

Bij een CNC Operator vacature bedien je een machine die aangestuurd wordt door een computer. Een CNC Operator vacature is daarom aangeraden voor iemand die erg handig is. Bij een CNC Operator vacature werk je met allerlei verschillende materialen en gereedschappen, zoals boren en snij-apparatuur. Het is daarom handig dat je hier affiniteit mee hebt als je solliciteert op een CNC Operator vacature. Daarnaast is het ook belangrijk voor een CNC operator vacature dat je erg zorgvuldig bent, je moet namelijk veel zaken controleren zoals instructies, bouwtekeningen en dergelijke.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer