Sprinklermonteur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als sprinklermonteur.

Wat is een sprinklermonteur?

Sprinklerinstallaties zijn brandblusinstallaties die permanent in een gebouw worden aangebracht en worden ingezet om brand binnen een gebouw te detecteren, beheersen én te blussen. Om als sprinklermonteur aan de slag te gaan moet de monteur over veel theoretische en praktische kennis beschikken. Hiervoor kun je de opleiding voor monteur Sprinklertechniek volgen. Het aanleggen van sprinklerinstallaties moet nauwkeurig gebeuren, zodat het systeem de brand kan signaleren.

Wat moet je kunnen als sprinklermonteur?

Om in aanmerking te kopen voor een vacature sprinkler moet je over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken, daarnaast heb je ook bepaalde kennis nodig.

Een van de vereisten voor de vacatures tot sprinkler is het kunnen maken van een ontwerp van een sprinkler installatie. Het ontwerpen is een integraal onderdeel voor het beroep en dit moet je onder de knie hebben als je gaat solliciteren voor een van de vacatures tot sprinkler.
Bij het ontwerpen van installaties horen een aantal punten, zoals het plaatsen van sprinkler, het ontwerpen van het leidingverloop, het plaatsen van appendages, het ontwerpen van watervoorziening en het maken van P&ID(Piping and Insturmentation Diagrams)

Het hydraulisch rekenen is een complex onderdeel van de vaardigheden die je nodig hebt voor een sprinklermonteur vacature. Met deze berekeningen zorg je ervoor dat er voldoende druk en volume uit de sprinklers komt. Als je in aanmerking wil komen voor een vacature voor sprinkler moet je een afweging kunnen maken tussen efficiëntie en weerstand. In de praktijk zul je merken dat het hydraulische rekenen veelal met software gebeurt. Kun jij al goed genoeg hydraulisch rekenen voor een vacature tot sprinkler? Dit wordt vaak gezien als de moeilijkste vereiste voor een vacature voor sprinkler, als je dit kan kun je het moeilijkste deel.

Heel veel banen in de technische sector hebben raakvlak met andere branches. Ook voor een vacature sprinkler zul je waarschijnlijk kennis uit andere tak van de techniek moeten hebben. Kennis over bouwkundige aspecten is van essentieel belang wanneer je in aanmerking wil komen voor een vacature sprinkler.
Regelgeving bij maatwerk

Het inzetten van een sprinklerinstallatie is vrijwel nooit standaard, daarom is het ontwerpen van een sprinklerinstallatie een echt stuk maatwerk. Bij dit maatwerk komt ook regelgeving kijken. 

Een sprinklermonteur is werkzaam op het gebied van brandveiligheid en daarom is het essentieel dat je kennis hebt over brand en brandfysica. Je moet voor een vacature sprinkler kennis hebben over een aantal zaken zoals de Branddriehoek, Brandvijfhoek, warmtetransportmechanismen, brandstofbrand en ventilatiebeheerste brand, brandontwikkeling, pyrolyse en flashover. Als je het leuk vindt om te werken met deze natuurkundige principes is het een goed idee om te solliciteren voor een vacature sprinkler.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer