Servicemonteur

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als servicemonteur.

Wie is er geschikt om servicemonteur te worden?

Ben jij technisch aangelegd en heb je bovendien een opleiding als service monteur of iets vergelijkbaars achter de rug? Dan is een servicemonteur vacature wellicht de perfecte baan voor jou. Het is in veel gevallen een afwisselende baan, waarbij je iedere dag weer met andere apparaten te maken krijgt. Een servicemonteur werkt vaak op locatie bij klanten of projecten en houdt zich zowel met onderhoud als met reparatie bezig.

Wat doet een servicemonteur?

Een servicemonteur wordt ook wel een servicetechnicus of onderhoudsmonteur genoemd. Deze functie omschrijving is een vrij algemene benaming, waarbij deze persoon zich vooral bezighoudt met het onderhouden en herstellen van apparatuur en objecten. De monteur is werkzaam binnen diverse disciplines waaronder de installatietechniek of elektrotechniek. De meeste servicemonteurs zijn gespecialiseerd in bepaalde apparatuur of technieken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuisapparatuur, wasmachines, cv ketels of computerapparatuur. In een servicemonteur vacature wordt dan ook vaak aangegeven wat voor verantwoordelijkheden je in je dagelijkse werkzaamheden zult hebben.

Welke opleiding moet je volgen om servicemonteur te worden?

De werkzaamheden en functieomschrijvingen kunnen per monteur dus flink verschillen, waardoor de servicemonteur vacature ook niet altijd dezelfde opleiding vereist. Wil jij weten of jouw opleiding geschikt is om als servicemonteur aan de slag te gaan? Als richtlijn kun je aanhouden dat bijv. de opleidingen servicemonteur installatietechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica in de servicemonteur vacatures worden gevraagd. Daarnaast is het vaak belangrijk dat je kennis hebt over verschillende aandrijfsystemen zoals hydrauliek en pneumatiek en je over een probleemoplossend vermogen beheerst.

Wat verdient een servicemonteur?

Het servicemonteur salaris kan erg divers zijn en is van vele factoren afhankelijk. Onder andere je opleiding, het opleidingsniveau en je ervaring spelen hierbij een rol. Ook de aanwezigheid van een eventuele CAO voor service monteur heeft invloed op het salaris. Daarnaast verschillende de servicemonteur vacatures vaak in hun specifieke verantwoordelijkheden en taken, wat wederom invloed op het salaris heeft. Wil je graag groeien? Vraag dan in het sollicitatiegesprek ook zeker welke groeimogelijkheden je hebt.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer