Loodgieter

Wijzigingsdatum 25 april 2024

Hieronder vind je veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden over een carrière als loodgieter.

Wat houdt de baan van loodgieter in?

De functie van een loodgieter is eigenlijk erg breed. Je houdt je bezig met allerlei taken. Hierin kun je onderhoud plegen, maar ook reparaties uitvoeren en installeren. De meest voorkomende taken als loodgieter zijn het bestuderen van tekeningen, voorschriften, productinformatie en je kunt op basis hiervan je werkzaamheden uitvoeren. Dit doe je met het juiste materiaal en de juiste gereedschappen. Ook bepaal je de posities van leidingen en verbindingsonderdelen. Je meet leidingen, snijdt leidingen en verbindt alles op maat met behulp van elektrische apparaten. Daarnaast repareer je, controleer je lekkages en corrigeer je fouten die gemaakt zijn bij bijvoorbeeld het aanleggen. Tenslotte houd je alles bij en maak je werkrapportages.

Hoe word je loodgieter?

In eerste instantie wordt er een minimaal een afgeronde opleiding in de sector van de Installatietechniek geëist. Daarnaast is een brede kennis van techniek een pre en ben je in het bezit van een VCA-certificaat. Dit wordt namelijk vaak gevraagd door werkgevers in de techniek.

Wat zijn je werkzaamheden als loodgieter?

Bij een lekkage schiet jij te hulp. Je repareert de lekkages of plaats verbeteringen zodat er geen volgende lekkage komt. Mensen krijgen het vaak niet zelf voor elkaar om op lastige plekken te vinden waar de lekkage zit. Hier komt jouw specialisme dus bij kijken. Daarnaast zorg je ervoor dat het vocht in bijvoorbeeld een woning minder wordt. Alles met betrekking tot leidingen is ook jouw expertise. Van leidingen in een woning tot aan het riool. Niet alleen lekkages komen voor, maar ook verstoppingen los jij op. Onderhoud en installaties van bepaalde elementen valt onder de werkzaamheden. Denk aan een cv-ketel, het sanitair of een verwarming.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer