Waarom ik voor een carrière in de techniek koos

Publicatiedatum 30 mei 2024
Wijzigingsdatum 30 mei 2024
Auteur Elise Pool

We waren nieuwsgierig naar de dagelijkse gang van zaken in de technische sector en spraken daarom met een van onze medewerkers. Hij studeerde installatietechniek en is al heel wat jaar aan de slag als ervaren monteur. Hij deelt zijn persoonlijke redenen voor het werken in de techniek en geeft een nuchtere inzicht in deze sector.

Het begint natuurlijk allemaal bij het kiezen van een type beroep. Welke factoren bepalend zijn in deze keuze, kunnen veel van elkaar verschillen.
Mijn doorslaggevende factor om de installatietechniek in te gaan was het afwisselende werken.  Je werkt met verschillende technieken. Daarnaast kan je iets tot stand brengen voor andere mensen, er wordt een bepaalde service gevraagd, en dat leveren zorgt ervoor dat mensen nog veel plezier beleven aan de installaties.

Tussen 2017 en 2022 is de techniekbranche met 12% gegroeid: van 126 duizend werknemers tot 141 duizend werknemers .
Toch zie je door het enorme aanbod aan opleidingen dat jongeren het lastig vinden om op jongere leeftijd (gemiddeld 16-17 jaar) al een toekomstgerichte keuze te maken. Vragen als:  “past de techniek wel bij mij? En is de installatietechniek dan de juiste keuze?” zie je veelal voorbij komen. Dit is wat onze medewerker aan hen zou willen meegeven.
Iets wat veel mensen niet direct zouden denken over de installatietechniek is het feit dat je er tegenwoordig een goede boterham aan kan verdienen. Jongeren hoeven dus niet bang te zijn dat het financiële plaatje iets is waarom je dit vakgebied moet overslaan. Daarnaast zijn jongeren vaker veel handiger in werken met computers, het werk wordt steeds complexer, en gaat zeker mee met de tijd. De oudere generatie kan er soms wat moeite mee hebben, dus de mentaliteit van jongeren is zeer welkom. 

"Wat ik écht leuk vind, is met mijn handen werken. Gewoon lekker praktisch aan de slag."

Als de studie is afgerond, en je aan je eerste echte baan begint, eindigt het daar niet. Hoe die loopbaan eruitziet is sterk afhankelijk van wat wel en niet bij je past.
Het begon bij mij als hulpmonteur, en vanuit daar heb ik me doorontwikkeld in diverse functies. Dit varieerde van zelfstandig monteur tot leidinggevende. Er is dus genoeg ruimte voor groei binnen het vak en je specialiseren in wat je interesseert. Momenteel ben ik weer monteur. Ik ben er achter gekomen dat zaken regelen niet mijn voorkeur heeft, zoals van mij verwacht werd in de leidinggevende functie. Wat ik écht leuk vind, is met mijn handen werken. Gewoon lekker praktisch aan de slag.

Soms heb je hele duidelijke verwachtingen bij een beroep, en toch kunnen er dingen op je pad komen waar je voorheen totaal nog niet bij stil hebt gestaan.
De internationalisering is iets wat me verbaasde. Ik heb steeds meer collega’s van buitenlandse komaf, en dat vraagt om enige mate van taalvaardigheid. Engels en Duits kunnen praten is een must. 

Een typische werkdag in de techniek bestaat eigenlijk niet.
Het is zeer afwisselend werk, bijna geen dag is hetzelfde. Er is dus eigenlijk geen typische werkdag. De ene dag sta je riolering  aan te sluiten de volgende dag sta je in een hoogwerker waterleiding te monteren.
De gemeenschap is belangrijk, jongeren leren van ouderen en andersom natuurlijk ook, dat moet ook wel in zo’n milieu waar elke situatie vraagt om andere oplossingen. 

Binnen ieder vakgebied, techniek of arbeidsbemiddeling wordt er gezocht naar verbetering. Binnen T-Pion willen wij ook graag blijven ontwikkelen en het beste kunnen bieden voor onze medewerkers.  Hierbij kun je denken aan communicatie en begeleiding. Daarom hebben wij onze medewerker gevraagd om zijn ervaringen met ons te delen.
Ik ben door T-Pion benaderd of ik eens wou langskomen om te oriënteren over ander werk. Ik heb mijn wensen tijdens het gesprek uitgesproken en het team is daarna op zoek gegaan naar een passend bedrijf. Door de hulp van T-Pion heb ik een functie kunnen vinden die beter bij me paste dan waar ik toentertijd aan de slag was. Ik ben nog steeds met plezier bij het bedrijf werkende. Ik heb eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met T-Pion. Zelfs na het gediagnostiseerd worden met een ernstige ziekte waren ze er voor me. T-Pion is een zeer sociaal bedrijf wat klaarstaat zijn werknemers.

De persoonlijke verhalen, en het mensen kunnen begeleiden naar een passende baan, is wat ons beweegt. Met onze kennis van de technische arbeidsmarkt kunnen we veel voor je doen. Ontdekken wat T-Pion voor jou kan betekenen? Kom langs voor een kop koffie, of vul het contactformulier in: neem contact op .

Onze nieuwsberichten

Wat is het verschil tussen detacheren, uitzenden en werving & selectie?

Publicatiedatum 25 juli 2024
Auteur Elise Pool
Als je op zoek bent naar werk of personeel, kun je te maken krijgen met termen als detacheren, uitzenden en werving & selectie. Deze drie vormen van arbeidsbemiddeling hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel leggen we op een begrijpelijke manier uit wat ze inhouden en wat de verschillen zijn.
Lees meer

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer