Techniek in Twente, van toen tot nu

Publicatiedatum 2 mei 2024
Wijzigingsdatum 2 mei 2024
Auteur Elise Pool

De geschiedenis van machinebouw en werktuigbouwkunde in Twente is lang en rijk aan ontwikkelingen. Hoewel de industriële sector vandaag de dag minder aanwezig is dan voorheen, heeft ze wel de basis gelegd voor het huidige karakter van de Twentse steden.

In de 19e eeuw, toen Enschede zich voornamelijk bezighield met de textielindustrie, ontstond er een groeiende vraag naar machines. Dit resulteerde in de oprichting van bedrijven zoals Stork in 1868. Stork begon met het produceren van stoommachines en groeide al snel uit tot een wereldwijd bekende fabrikant van industriële machines, waaronder textielmachines, stoomketels en later zelfs vliegtuigmotoren. Om de industrie te ondersteunen, onderging Twente landschappelijke veranderingen, zoals de aanleg van het Overijssels Kanaal en de bouw van een spoorlijn van Almelo naar Duitsland. De textielindustrie in Twente zoals we die vroeger kenden, is echter verdwenen en verplaatst naar andere landen.

Het Tuindorp in Hengelo, dat oorspronkelijk werd gebouwd als woonwijk voor werknemers van Stork, laat de relatie zien tussen industrie en arbeid in die tijd. Het bood niet alleen onderdak aan de arbeiders, maar droeg ook bij aan het gevoel van noaberschap. Veel van deze werknemers waren vakmensen die verantwoordelijk waren voor de productie van machines.

Sindsdien heeft de machinebouwsector (en de banen daarin) een transformatie ondergaan, mede door technologische vooruitgang en veranderende marktomstandigheden. Een van de belangrijkste veranderingen was de opkomst van automatisering en digitalisering. Waar machines vroeger simpeler waren uitgerust, zijn ze nu vaak uitgerust met hedendaagse elektronica en software, waardoor ze slimmer, efficiënter en nauwkeuriger zijn geworden. Daarnaast heeft de globalisering de machinebouwsector getransformeerd, met een verschuiving van lokale productie naar wereldwijde markten. De lokale vraag naar machines is ook verminderd, waardoor veel gebouwen die vroeger door Stork werden gebruikt, nu een andere functie hebben gekregen. De verplaatsing van de vraag van Nederlandse arbeid naar buitenlandse arbeid heeft geleid tot een grotere concurrentie, maar ook tot nieuwe kansen voor innovatie en groei.

Bedrijven in de regio werken nauw samen met instellingen zoals de Technische Universiteit Twente, waar ze kennis en expertise bundelen. Samen werken ze aan de machines van de toekomst, die slimmer, efficiënter en duurzamer zijn dan voorheen. 

Hengelo, met haar technische geschiedenis, is dus de ideale plek vanuit waar wij onze diensten aanbieden. Wij zetten de innovatie in de techniek voort door technisch personeel te helpen bij het vinden van de beste technische functies.

Onze nieuwsberichten

Verspaner worden? Zo doe je dat.

Publicatiedatum 23 mei 2024
Auteur Elise Pool
Werken in de verspaning is heel voldoening gevend; je maakt een tastbaar product van iets wat eerst alleen een tekening was. Vaak wordt dit vakgebied over het hoofd gezien, omdat het het begin is van veel grotere projecten. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om in de verspaning aan de slag te gaan.
Lees meer

De soft skills die je helpen om in de techniek aan de slag te gaan

Publicatiedatum 16 mei 2024
Auteur Elise Pool
Hard skills, deze moet je sowieso hebben om de techniek in te gaan. Zonder kennis van bijvoorbeeld lassen kun je simpelweg niet in zo’n functie aan de slag. Toch zijn bepaalde soft skills net zo belangrijk, en zijn vaak terug te vinden in de functie-eisen van technische vacatures.
Lees meer

De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool
In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.
Lees meer