De productieketen uitgelegd in functies

Publicatiedatum 8 mei 2024
Wijzigingsdatum 8 mei 2024
Auteur Elise Pool

In de industrie en productie worden er gebruik gemaakt van veel verschillende rollen, want een product is niet zomaar gemaakt. Elke functie heeft zijn eigen specialisatie in het stappenplan, we staan stil bij vijf verschillende functies, en wat ze doen in het maakproces.

De productievoorbereider is de persoon voor het plannen en organiseren van het productieproces. Ze houden rekening met factoren zoals beschikbare middelen, machinecapaciteit en de benodigde tijd voor elke stap. Daarnaast ontwikkelen ze efficiënte werkmethoden en procedures om de productiviteit te verhogen en verspilling te minimaliseren. Productievoorbereiders werken nauw samen met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en deadlines worden gehaald.

Logistieke medewerkers zorgen ervoor dat alle benodigde materialen, onderdelen en voorraden beschikbaar zijn voor het productieproces. Ze beheren voorraadniveaus, plaatsen bestellingen bij leveranciers en coördineren transportroutes. Een nauwkeurige administratie van voorraadniveaus en verzenddocumentatie is belangrijk voor een efficiënte doorstroming van materialen. De taken van logistieke medewerkers kunnen flink verschillen per bedrijf, zoals in deze vacature voor logistiek medewerker te lezen is.

Orderpickers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van items uit het magazijn op basis van orderinstructies. Dit kan handmatig gebeuren of met behulp van geautomatiseerde pickingsystemen. Naast het orderpicken kunnen ze betrokken zijn bij algemene magazijntaken, zoals het ontvangen van inkomende goederen en het zorgen voor een georganiseerde werkomgeving.

Assemblagemedewerkers/montagemedewerkers voegen verschillende onderdelen en componenten samen tot een volledig product. Dit kan handmatig of via geautomatiseerde assemblagelijnen gebeuren. Ze controleren regelmatig op kwaliteit en werken samen met andere teamleden om ervoor te zorgen dat het assemblageproces soepel verloopt. Als assemblagemedewerker is jouw kennis van het proces veel waard, zo kan je bijvoorbeeld bijdragen aan de optimalisatie van het montageproces.

De laatste stap is meestal de werkzaamheden die vrachtwagenchauffeurs uitvoeren. Het belangrijkste aspect van het werk van een vrachtwagenchauffeur is het veilig en tijdig transporteren van goederen van de ene locatie naar de andere. Dit kan inhouden dat ze vrachtwagens laden en lossen met behulp van heftrucks, palletwagens of andere laad- en losapparatuur. Ze zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van nauwkeurige administratieve gegevens, zoals leveringsbewijzen, vrachtbrieven en logboeken van rijtijden, om te voldoen aan wettelijke voorschriften en rapportagevereisten.

Onze nieuwsberichten

Wat is het verschil tussen detacheren, uitzenden en werving & selectie?

Publicatiedatum 25 juli 2024
Auteur Elise Pool
Als je op zoek bent naar werk of personeel, kun je te maken krijgen met termen als detacheren, uitzenden en werving & selectie. Deze drie vormen van arbeidsbemiddeling hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel leggen we op een begrijpelijke manier uit wat ze inhouden en wat de verschillen zijn.
Lees meer

Solliciteren in de zomerperiode, dit is waar je rekening mee moet houden

Publicatiedatum 17 juli 2024
Auteur Elise Pool
Het zoeken naar een nieuwe baan in de zomerperiode kan een slimme zet zijn, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces beïnvloeden. We zetten vier onderwerpen op een rijtje om rekening mee te houden.
Lees meer

Productie en industrie, helemaal niet ouderwets!

Publicatiedatum 11 juli 2024
Auteur Elise Pool
Bij het horen van de term "productieomgeving" denken veel mensen aan rokerige fabrieken, vuile machines en verouderde processen. Alles gaat met zijn tijd mee, en dus ook deze sector. Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Dat beschrijven we door als voorbeeld een producent van kunststof compounds te nemen, en uit te leggen wat de werkelijkheid is.
Lees meer