Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche werktuigbouwkunde.

Wat is werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde wordt vaak afgekort met WTB. Binnen de WTB houd je je bezig met het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Vaak ook wel het ontwerpen van dynamische objecten genoemd. Deze technische branche is lastig om in het kort uit te leggen. Waarom? Omdat de branche veelzijdig is en daarmee breed én specialistisch. Tijdens de studie richting WTB leer je eigenlijk alles over het ontwerpen, produceren en technische verbeteren van producten, machines en constructies. Na je studie kun je aan de slag binnen technische omgevingen als de machinebouw, constructiebouw of scheepsbouw.

Hoe word ik werktuigbouwkundige?

Om als werktuigbouwkundige aan de slag te gaan, volg je een mbo, hbo of wo- opleiding richting de werktuigbouwkunde. Tijdens de hbo studie leer je in principe alles over het ontwerpen, produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies. Kies je ervoor om door te studeren aan de technische universiteit? Of wil je direct na je vwo diploma een universitaire opleiding volgen? Tijdens de wo opleiding ga je dieper in op de materie dan tijdens een hbo opleiding. De maatschappelijke impact heeft binnen de opleiding een groot belang en het studietempo ligt een behoorlijk hoog. Theoretische kennis wordt direct getest doordat praktische problemen tijdens modules worden behandeld. Op deze manier raakt de student vertrouwd met de materie en leg je een goede basis om na je studie het werkveld te betreden.

Banen in de werktuigbouwkunde

Eén ding is zeker, op het moment dat je kiest voor een technische studie, heb je een hoge baangarantie. Organisaties staan te springen om werktuigbouwkundigen en veel technische banen zijn nog niet ingevuld. Door de veelzijdigheid van de branche is er ook een diversiteit in functies & banen binnen de WTB. Bij deze verschillende functies horen verschillende opleidingseisen, verschillende verantwoordelijkheden en daarmee natuurlijk ook een verschil in het salaris.  Hoe meer ervaring, hoe meer salaris je ontvangt!

Werken in de werktuigbouwkunde

Wil jij graag werken binnen de werktuigbouwkunde? De meeste technische organisaties hebben ruimte voor technische talenten! Wil jij graag aan de slag binnen een andere technische functie, of wil de overstap maken naar deze branche? Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden en kansen om jezelf te ontwikkelen. Hier vind je onze openstaande vacatures! Wil je meer informatie, laat dan even een bericht achter.

Lees hier het verhaal van Axel Hoffman, die werkzaam is binnen de werktuigbouw, én wat hem zo aanspreekt binnen deze branche!

Contact