Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche robotica

Wat is robotica?

De sector robotica gaat kort gezegd over de toepassing van robots en is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met robots. In ons dagelijks leven maken we al op diverse manieren gebruik van robots. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een stofzuiger of een grasmaaier. Maar robotica gaat veel verder en veel dieper. De ontwikkelingen gaan in een razend tempo en wordt binnen allerlei sectoren toegepast, zoals binnen defensie, zorg of de industrie.

We ontkomen niet aan deze ontwikkeling, maar in welke mate zal machines de overhand krijgen in de toekomst? Welke toepassingen, activiteiten laten we wel over aan machines en welke niet?

Hoe kan ik aan de slag binnen de robotica?

Robotica wordt vaak in combinatie genoemd met Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Machines worden zo ingericht dat zij zelfstandig kunnen werken en daarmee de mens in principe kunnen vervangen. Om binnen deze branche aan de slag te kunnen gaan heb je een mbo, hbo of wo opleiding afgerond richting mechatronica of werktuigbouwkunde. Of een 2-jarige associate degree industriële automatisering en robotica. Tijdens deze opleiding leer je alles over het plaatsen van machines, het in bedrijf stellen, onderhouden en programmeren van de machines.

Banen binnen de robotica?

Doordat er steeds meer ontwikkelingen zijn op het gebied van robotica en industriële automatisering ontstaan er ook verschillende specialismen, functies en richtingen. Daarnaast neemt door de toenemende mate van alle ontwikkelingen ook de vraag naar specialisten toe. Men is wel eens huiverig voor het feit dat in de toekomst alle menselijke taken worden overgenomen door robots. Maar gelukkig is de mens toch echt nog nodig voor het slimme denkwerk en daarmee ziet de toekomst voor een robotica ingenieur er goed uit. Een machine mist inlevingsvermogen en empathie, waardoor binnen sommige sectoren de mens altijd noodzakelijk blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zorgsector. Anderzijds robots hebben het grote voordeel dat zij veiliger werken, onder een constante kwaliteit en niet vermoeid raken.

Werken binnen de robotica?

Wil jij werken binnen deze technische branche? Of werk je al binnen de techniek, maar wil je jezelf nog ontwikkelen op dit gebied (of industriële automatisering)? Werkgevers zijn constant op zoek naar technische specialisten, dus ook binnen deze sector. Hier vind je de openstaande vacatures. Maar wil je meer informatie over cursussen of bijscholing? Stuur dan even een bericht!

Contact