Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche meet- en regeltechniek.

Wat is meet- en regeltechniek?

Deze term wordt vaak genoemd in combinatie met de installatietechniek. Denk bij installatietechniek aan het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van installaties. Denk hierbij aan installaties als verlichtingsinstallaties, verwarming of koelinstallaties. Dit zijn systemen die zich in een veranderende omgeving bevinden en zich aanpast aan deze omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verwarming, ingesteld op 19 graden. Het systeem moet dan zo functioneren dat het gaat verwarmen op het moment dat deze temperatuur nog niet wordt gemeten. Het inregelen van dit systeem valt onder de meet-en regeltechniek.

Hoe word ik meet- en regeltechnicus?

Om binnen deze functie aan de slag te gaan volg je een mbo of hbo opleiding richting de meet- en regeltechniek. Deze duren gemiddeld 3 of 4 jaar. Ben jij al werkzaam binnen de techniek en wil je jezelf graag ontwikkelen dan zijn er diverse bijscholingstrajecten die je kan volgen. Gevoel voor techniek en technisch inzicht maakt het werken binnen deze technische discipline een stuk makkelijker

Als meet- en regeltechnicus ben je in principe verantwoordelijk voor het meten van het dynamische gedrag van een systeem gedurende een bepaalde periode. Vervolgens zal de technicus dit gedrag proberen te sturen en/of beïnvloeden. Daarnaast is het onderhoud van deze systemen ook van groot belang. Nét als het aanleggen van nieuwe systemen. Een gevarieerde branche waarin je zowel te maken kan krijgen met een verwarmingsinstallatie in een woning, als een grote machine binnen de industrie.

Banen in de meet- en regeltechniek

Er zijn voldoende carrièremogelijkheden en banen beschikbaar binnen deze branche. Afhankelijk van de carrière fase zijn er altijd mogelijkheden om door te groeien. Zo zijn er doorgroeimogelijkheden in functies als projectmanager of afdelingsmanager binnen diverse werkgebieden. Maar hiervoor worden ook de nodige functie eisen gesteld. Naar mate je verantwoordelijkheid groeit, neemt je salaris ook toe.

Werken in de meet- en regeltechniek

Wil jij graag aan de slag binnen de meet en regeltechniek? Net als binnen andere technische disciplines zijn er diverse mogelijkheden en openstaande vacatures. Wil je hier meer over weten, laat dan even een bericht achter! We vertellen je graag meer!

Contact