Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche installatietechniek 

Wat is installatietechniek?

Binnen de installatietechniek draait het in principe om het samenstellen van componenten tot een technisch functioneel geheel. Oftewel het uitdenken, aanleggen en onderhouden van technische installaties. Tegenwoordig is de installatietechniek niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan en komen we het eigenlijk overal tegen. Denk bijvoorbeeld aan installaties in onze woningen, kantoorpanden, winkels, ziekenhuizen, maar ook binnen de infrastructuur. Er zijn zoveel verschillende installaties die onder deze branche vallen, dat dit lastig is om in het kort uit te leggen. Maar veelal wordt voor het gemak onderscheid gemaakt tussen W (werktuigbouwkundige) installaties en E (elektronische) installaties. Spreken we over de installatiemonteur, dan weten we dat deze monteur werkt aan sanitair, gas, water en verwarmings- installaties.

Hoe word ik installatiemonteur?

Om als installatiemonteur aan de slag te kunnen gaan volg je een mbo of hbo opleiding. Tijdens een mbo opleiding wordt er veelal zowel aandacht aan het theoretische gedeelte besteed als aan het praktische gedeelte door middel van een bbl-traject. De opgedane kennis kun je op deze manier direct binnen een werkomgeving toepassen.

De installatie branche is erg divers en er is dan ook nog steeds veel vraag naar installateurs. De installateur van tegenwoordig brengt vaak veel competenties met zich mee, en is niet meer enkel in één gebied gespecialiseerd. Daarnaast blijven alle ontwikkelingen binnen de installatietechniek doorgaan, waardoor de gevraagde monteur eigenlijk allround inzet moet zijn.

Heb je van jongs af aan een interesse in techniek, en zou jij het liefst willen werken als installatiemonteur, maar werk je momenteel nog binnen een andere branche? Dan zijn er mooie cursussen en studies die jou opleiden tot installateur. Werkgevers staan vaak open voor omscholing, zodat je de baan kan uitoefenen die ook echt bij jou past.

Banen binnen de installatietechniek?

Binnen de installatietechniek heb je voldoende carrièremogelijkheden. Zoals al eerder genoemd zijn technische installaties overal rondom ons te vinden. Daarnaast blijven natuurlijk alle ontwikkelingen doorgaan, waardoor de vraag naar specialisten blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwikkelingen op het gebied van de verduurzaming van woningen, maar zo worden ook de eisen aan het binnenklimaat steeds hoger. Door dit soort ontwikkelingen vloeien er voor de installateurs weer veel nieuwe werkzaamheden uit voort.

Hoe ziet zo’n carrière proces er dan uit? Na het afronden van bijvoorbeeld de opleiding monteur installatietechniek, ga je aan de slag als monteur bij een installatiebedrijf. Je werkt dan vaak onder begeleiding van een eerste monteur, projectleider en/of bedrijfsleider. Door jezelf te blijven ontwikkelen kun je natuurlijk doorgroeien tot één van deze functies. Dit gaat uiteraard gepaard met de ambities die jij zelf hebt.

Werken in de installatietechniek?

De technische professionals blijven schaars op de arbeidsmarkt, zo ook binnen de installatietechniek. We hebben dan ook nog een aantal mooie openstaande vacatures binnen deze branche. Om deze vacatures te kunnen invullen bieden wij ook een omscholingstraject aan. We bieden hiermee de mogelijkheid aan om je te kunnen laten om- of bijscholen tot een vakbekwaam installateur. Ben jij nieuwsgierig naar onze vacatures, bekijk deze dan hier. Meer informatie, laat een bericht achter!

 

Lees hier het verhaal van Johannes Flisijn én zijn weg naar een baan in de civiele techniek!

Contact