Vind hier het antwoord op alle vragen rondom het werken binnen de branche elektrotechniek.

Wat is elektrotechniek?

Elektrotechniek vind je overal rondom je heen. Thuis, op kantoor, in winkels, we kunnen gewoonweg niet zonder. Deze branche kan worden omschreven als een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en toepassing van elektriciteit én elektromagnetische velden. Vaak wordt er binnen de elektrotechniek een onderscheid gemaakt tussen de mbo en hbo geschoolde elektrotechneut. Dit vind je terug in de functieprofielen. Een elektrotechnisch ingenieur werkt vaak binnen de industrie en heeft kennis van zowel het ontwerpen van een elektrotechnisch systeem- machine, als het in werking stellen van het systeem. Oftewel je bent verantwoordelijk voor het ontwerp, onderzoek, produceren en onderhouden van elektrotechnische apparaten en systemen.

Als elektrotechnicus of elektromonteur binnen de installatietechniek (woning en utiliteit), ben je verantwoordelijk voor het in werking stellen van installaties. Hierbij kun je denken aan bekabeling en het trekken van elektriciteitskabels. Elektrotechniek is een erg breed technisch vakgebied en wordt zoals eerder genoemd breed toegepast binnen onze samenleving. De ontwikkelingen gaan in een razend tempo, waardoor er ook van de technici wordt verwacht kennis te blijven ontwikkelen en toe te passen.

Hoe word ik elektromonteur?

Om binnen de elektrotechniek aan de slag te kunnen gaan kun je een mbo, hbo of wo opleiding volgen. Volg je een mbo opleiding richting de elektrotechniek, wordt je bijvoorbeeld opgeleid tot eerste monteur. Dit in veel gevallen een bbl traject. Hierbij is het voordeel dat alle theoretische kennis direct in de praktijk kan worden toegepast. In deze rol ben je verantwoordelijk voor de werkzaamheden rondom de installaties en je team. Ook de opleiding tot monteur elektrotechnische installaties geeft je veel carrière mogelijkheden.

Heb je een hbo studie gevolgd richting elektrotechniek, dan wordt er tijdens je opleiding veel van je verwacht. De exacte vakken wiskunde en natuurkunde spelen hierin de hoofdrol. Een specialisme waarmee je alle kanten binnen de industrie op kan.

Banen in de elektrotechniek

Er zit overduidelijk een groot verschil in functies en banen binnen de elektrotechniek, omdat deze zowel binnen de werktuigbouwkunde als binnen de installatietechniek voorkomen. Met een afgeronde mbo, hbo als wo studie zijn er tal van mogelijkheden en kun je op veel verschillende plekken terecht. Doordat de ontwikkelingen binnen deze branche snel en constant doorgaan wordt er van je verwacht dat je het technische niveau bijhoudt. Bijscholing is daarom van groot belang. Ook om een stap te kunnen maken in jouw carrière. Binnen de technische branche begin je als starter al met een mooi startsalaris. Ontwikkel je jezelf door het volgen van cursussen en opleidingen, dan kun je doorstromen in je functie. Meer verantwoordelijkheden betekent ook een stap in je salaris.

Werken in de elektrotechniek

De mogelijkheden voor het werken binnen de elektrotechniek zijn er voldoende. Ben je afgestudeerd bij een werkgever, dan krijg je vaak al direct een mooi aanbod bij deze werkgever. Maar wil jij graag in een andere functie aan de slag en jezelf ontwikkelen. Of zit je al een aantal jaren bij een mooie werkgever, maar wil je toch graag iets anders? We hebben verschillende vacatures binnen de elektrotechniek. Wil je meer informatie, laat dan even een bericht achter!

Contact